Без секирације! Обнавља се болница у Ковину-биће места! (ВИДЕО)

Психијатријска болница у Ковину највећа је у Србији. У њој се годишње лечи више од хиљаду људи, али поред тога што су услови лечења веома лоши нема ни довољно лекара и медицинских сестара. У покрајиснкој Влади најављују помоћ.

0

Психијатријска болница у Ковину налази се на месту где је пре 90 година била касарна. Од тада овде се није много тога променило. Високи плафони који прокишњавају, оронули зидови, дотрајале електро-инсталације и прозори и врата који не дихтују само су део нехуманих услова у којима лекари лече најтеже пацијенте.

„Собе су велике и неусловне за лечење, када је кишовито премештамо пацијенте, јер плафони прокишњавају, а мокри чворови су у очајном стању“, каже  Марија Шојић, главна сестра.

У психијатријској болници немају само проблем са условима лечења, већ и са мањком лекара, јер тренутно 374 запослених брине о 700 пацијената.

„Имамо проблем са кадровима и надамо се да ћемо у наредном периоду моћи да запослимо већи број, пре свега високо стручних лекара“, истиче др Александра Гавриловић, в.д. директорка Неуропсихијатријске болнице Ковин.

Општина Ковин из свог бужета не може да улаже у обнову болнице и зато очекује помоћ од покрајинске Владе, од које у последњих 10 година редовно стижу само обећања.

„У аманет нам је остављена више руина него болница, што је велика срамота. Уверена сам да ће обнова овог великог болничког комплекса почети што пре, јер пацијенти то сигурно заслужују, каже Сања Петровић, председница општине Ковин.

Покрајински секретар за здравство каже да ће ковинска болница приликом првог ребаланса буџета имати приоритет.

„Прави се пројекат за реконструкцију најугроженијег Психогеријатријског одељења, а договорили смо се и за спремање пројеката за обнову осталих зграда. У наредном периоду покрајинска Влада ће уложити значајна средства да би ови пацијенти добили услове за лечење који приличе 21. веку“, каже Др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

Неуропсихијатријска болница у Ковину многим пацијентима је и последње уточиште, јер су им сви окренули леђа и овде остају до краја живота. Зато би било добро да бар имају мало хуманије услове за лечење.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*