Безбожник би да Србима забрани Спасовдан!

0

Јанковић жели да укине славу Београду с традицијом прослављања дугом 615 година!

Док је патријарх српски Иринеј са свештеницима, градским челницима, грађанима Београда, али и целе Србије светом литургијом и литијом обележавао градску славу Спасовдан, одборници Покрета слободних грађана (ПСГ) у Скупштини Београда, чији је лидер Саша Јанковић, званично су предложили да се из Статута Града избрише одредба (члан 10), према којој Београд ритуално обележава славу!

У сулудом предлогу ПСГ наводи да сматра „да се том одредбом и сличном праксом, која се намеће све већем броју органа јавне власти, укључујући и Војску, крши уставно начело о одвојености Цркве од државе“.

Градоначелник Београда Синиша Мали оценио је да је предлог Јанковићевог покрета још једном показао како би опозиција водила погубну политику када би била на власти.

– Овог пута показали су да су спремни да укину градску славу Спасовдан, али и да забране литију Српске православне цркве – навео је градоначелник и подсетио да је Спасовдан слава Београда од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић Београд прогласио српском престоницом.

– Сада би Јанковић и његови партнери да избришу историју дугу 615 година – указао је Мали и поручио да док је СНС на власти, „овакви сулуди предлози неће пролазити“.

– Јанковић, Ðилас и њихови партнери поништавају оно што су Београђани вековима стварали и још једном показују да им ништа није свето – закључио је Мали.

Божидар Kљајевић, етнолог, историчар, географ и књижевник, за „Ало!“ каже да никада није чуо скандалознији предлог од овог иза којег стоји Јанковић.

– Тако нешто може да смисли само луд човек! Тај предлог је највећа глупост коју сам могао чути! Београд је прошао кроз невероватан лавиринт историје почев од деспота Стефана, па до данашњих дана. Зато би, према историјским догађајима, требало да буде престоница Европе. Ниједан град се није толико ломио историјским догађајима као Београд, али је чувао своју славу. То што се обележава верски празник никако не умањује секуларност државе. Редак је град који нема свог заштитника и некога кога слави. Погледајте Дубровник, Сплит, погледајте само градове Италије, Француске сви имају заштитника кога славе. Пример је и Грчка, стари Грци имају заштитнике богове, Атина чак носи и име своје заштитнице – објашњава историчар, па наставља:

– Укинути Београду славу значило би укинути славу српској породици њено право да прославља један од најлепших празника који може да прослави на својим улицама. Наш народ једини који има своје славе и своје преславе, уништити то значи уништити породицу и традиционалне вредности – наводи историчар.

Следбеници цара Нерона

Протођакон Љубомир Ранковић каже да овакав предлог може доћи само од безбожника и комуниста.

– Јер духовни прародитељи тих личности, које траже да се укине слава,. не само да су 1945укинули литије и градске славе него су на Цркви применили методе које је Нерон примењивао у првим вековима хришћанства, а то су бесомучна крвава гоњења. Људи, који носе такве гене комунизма у себи, и безбожници истрајавају и данас. Kао што је коров неистребљив и они ће трајати, па и то није ништа чудно. То што постоје такви људи нама даје мотив да још више утврдимо славу, јер када видимо да поједини људи не одустају од нечег што представља најружнију прошлост цивилизације, то нас додатно мотивише – каже он.

Шешељ: Саша је обична будалетина!

Лидер СРС-а Војислав Шешељ, коментаришући предлог ПСГ-а, каже да то само потврђује да је„Саша Јанковић најобичнија будалетина“!

– Слава је код Срба национални обичај, а не примарно верски. Да је слава верски обичај, имали би је сви православци, а имају је само Срби. То је ствар традиције, а не ствар вере. Онај који учествује у томе не мора да верује или да не верује, него да се на тај начин поклони своји прецима и да им изрази поштовање. Тај обичај је остао Србима из предхришћанског периода – каже Шешељ.

 

ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*