Безмало 60 одсто житеља Венета гласало за специјални статус у оквирима Италије

0

ЗА ТАКАВ СТАТУС (АУТОНОМИЈУ) ИЗЈАСНИЛО СЕ И ОКО 40 ОДСТО СТАНОВНИКА ЛОМБАРДИЈЕ

ЖИТЕЉИ Ломбардије су на консултативном референдуму листом гласали за ширу аутономију своје регије унутар Италије.
На плебисцит је изашло преко 40 одсто Ломбарана са правом гласа за мању потчињеност Риму, односно за већа права Милана и других градова регије, изјаснило се чак 95 одсто оних који су гласали.
Излазност у Ломбардији на консултативним референдумима нема „обавезујући проценат“. Зато је његов исход за аутномисте више него задовољавајући.
Идентичан референдум је одржан и у Венету, другој северноиталијанској регији која жели већу аутономију.
У њој је била потребна натполовична излазност и она је постигнута, а већина оних који су гласали била је за – већу аутономију.
Председник Венета Лука Ђаја већ је изјавио: „На овај историјски референдум је изашло преко два милиона људи. Ово је победа грађанске самосвести, људи који желе да буду газде у својој кући. Од сутра почињемо да радимо на споразуму који ћемо предложити централној власти у Риму.

Према још незваничним подацима, на референдум је изашло око 60 одсто бирача, а процењује се да је апсолутна већина глассала „за“ јер су га противници аутономије бојкотовали.
У Италији специјалне статусе (аутономије) имају: Сицилија, Сардинија, Трентино-Алто-Адидже, Фриули-Венеција-Ђулија и Вале д’Аоста.  Венето и Ломбардија желе такве статусе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*