БИА спречила нападе џихадисте самотњака

0

ЕКСТРЕМИСТА И. Д. (35) из Београда, који је 2016. прешао у ислам, приведен због сумње да је спреман да изврши терористички напад у Србији, није директно повезан са Исламском државом – сазнају „Новости“.

Како преносе наши извори из безбедносних служби, то не умањује потецијалну опасност коју је он представљао, јер су у његовом стану пронађене скице и белешке о томе у које време, на којим местима и како треба организовати напад како би било што више цивилних жртава. Такође, пронађени су и „рецепти“ за различита експлозивна средства.

Наши саговорници преносе да је реч о психички лабилном човеку, из разорене породице, који се својим активностима на друштвеним мрежама и настојањима да успостави везу са џихадистичким групама у региону и свету доспео на „радар“ БИА и МУП.

– Приметили смо да је И. Д. упорно покушавао да се прикључи особама чије нам је деловање интересантно по питању тероризма. Пошто је реч о лабилној особи, која се осећала изолованом од друштва, морали смо да појачамо будност. Наша оперативна сазнања су се испоставила тачним, али ово, ипак, треба посматрати као изолован случај, јер И. Д. није био део ћелије Исламске државе. Зато ову акцију посматрамо као класичан превентивни рад – каже наш саговорник из безбедносног сектора.

 

Наш извор подсећа да је И. Д. прошле године прешао у ислам и почео да се интересује за екстремистичка тумачења ове религије, али и за базе џихадиста у региону. Окидач за његове поступке били су и нарушени породични односи и невоље са болесним родитељима.

Откривање оваквих случајева, према оценама стручњака за безбедност, веома је значајно јер управо овакви „усамљени вукови“, а не већ доказани терористи, предстваљају велику претњу за безбедност. Они често делују самостално и у многим земљама успевају да се провуку испод радара јер нису на вези са великим „играчима“.

Седиште БИА,фото Н.Фифић

Све безбедносне службе у региону појачале су опрез и због тога што је Исламска држава у Сирији и Ираку разорена, због чега је запретила опасност од повратка њихових бораца пореклом са овог простора. Са територије уже Србије ИД се придружило тридесетак људи, док их је из БиХ више од сто.

Као регрутни центар посебно се истиче Косово, одакле је неколико десетина екстремиста отишло у Сирију и Ирак, а они су у међувремену стекли крвави имиџ изузетно сурових ратника. Недавно је тако стигла вест да је у Сирији убијен Албанац са Косова Лавдрим Мухаџери, који је био један од команданата терориста ИД. Он је постао познат када је објављен снимак на коме ножем убија једну особу и спаљује косовски пасош.

АБДУЛАХ ИЗ БОСУТА

СЛУЧАЈ И. Д. није усамљен, јер је Тужилаштво за организовани криминал прошле године подигло оптужницу због Горана Павловића Абдулаха из Босута код Аранђеловца због веза које је успоставио са Исламском државом и Нусра фронтом.

Павловић, који је рођен у Београду, прихватио је ислам после женидбе муслиманком под утицајем пријатеља исламске вероисповести. Убрзо се преселио у Горњу Маочу, а пре око три године са породицом се преселио у Сирију. Са њим је отишла и ћерка која је тамо, наводно, и погинула.

 

НОВИ ПАЗАР ПОЧЕТНА СТАНИЦА

ЗА расадник екстремног исламизма у Србији важи Тутин, одакле је више верских милитаната кренуло у џихад у Азију. Центар окупљања присталица овог учења је и Нови Пазар, који слови за почетну станицу на путу ка Исламској држави.

Траса их одатле води у Беч, који је већ годинама централа исламског екстремизма у овом делу Европе. Из Беча у Нови Пазар, Тутин али и Горњу Маочу, Приштину, Тетово и њихова друга тиха упоришта стижу инструкције и новац за регрутовање бораца за ИД, Ал нусру, Ал каиду и остале џихадистичке организације на Блиском истоку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*