Биће војске Косова, помоћи ће Албанија и Хрватска

0

Окупиране територије – Кандидат за косовског премијера Аљбин Курти тврди да ће нова влада у Приштини „формирати војску у партнерству са Албанијом и Хрватском“.

„Претходне иницијативе за формирање војске наишле су на међународни зид. Наша влада неће изненадити међународне факторе, већ ће изненадити злочинце“, поручио је Курти у емисији „Зона дебате“ телевизије „Клан Косова“, преноси „Коссев“.

Наводи се да је Курти, говорећи о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску Косова, коју је покренуо косовски председник Хашим Тачи кроз законске измене, а не кроз уставне, како је за међународну заједницу било једино прихватљиво – због чега је, како се у Приштини верује, ова трансформација и заустављена, навео да је Тачијев „проблем“ био то што је „све изненадио“.

„На крају се испоставило да то није било озбиљно и дигао је руке од тога“, рекао је Курти.

Он је казао и да ће његова влада „одмах започети формирање војске, али то формирање не значи да може да се уради преко ноћи“.

„Војска може да се распусти преко ноћи, али не да се формира. Не можете да формирате војску, без разговора са Тираном и без разговора са НАТО. Нема смислила да се косовска војска формира на изненађење наших савезника и партнера“, закључио је Курти.

„Коссев“ преноси наводе „Клана Косова“ да је, иако је друга странка по резултатима на изборим одржаним 11. јуна, покрет Самоопредељење направио је највеће изненађење и најбољи резултат, са 200.138 гласова, а сам Курти је био кандидат који је освојио највише гласова изборима – 143.642.

 

 

Вести, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*