БиХ постаје европски центар за мигранте

0

Европска унија донираће БиХ додатних шест милиона евра за подршку у управљању миграцијским токовима.

Ова средства надовезују се на износ од 1,5 милиона евра који је постао оперативан у јуну, како би БиХ одговорила на хитне хуманитарне потребе избјеглица и миграната, који су преплавили БиХ, а посебно Крајину, пише Дневни аваз.

„Средства ЕУ унаприједиће капацитете БиХ за идентификацију, регистрацију и упућивање држављана трећих земаља који прелазе границу, осигурати смјештај и основне услуге за избјеглице, азиланте и мигранте те оснажити капацитете за контролу и надзор граница, а на тај начин подржаће и превенцију и борбу против трговине људима“, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Ово све говори да се БиХ, која још нема никакав план изласка из кризе, полако претвара у центар за мигранте, чиме се увелико обистињују тврдње аустријских политичара, прије свега премијера Аустрије Себастиана Курца.

Курзцје прије неколико мјесеци изјавио да „илегалне мигранте треба зауставити на вањским границама ЕУ и брзо вратити у земље поријекла, а ако то није могуће, онда им треба понудити привремену помоћ у центрима у сигурним трећим земљама“. Према свему судећи, то се односи и на БиХ.

С друге стране, министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је недавно да га не интересује новац ЕУ за прављење мигрантских кампова у БиХ. Али, одлуке ЕУ говоре другачије.

Денис Хаџовић, секретар Центра за безбједносне студије БиХ, каже за Аваз да ова средства из ЕУ нису за формирање кампова него за привремену помоћ мигрантима.

„Европа ће све платити само да избјеглице држи даље од својих чланица. Ових шест милиона евра биће довољно да мигрантима буду осигурани услови, јер иде зима и хладније вријеме. Праве се платформе и на сјеверу Африке и овдје у окружењу. Албанија је била некако највише таргетирана као сабирни центар за избјеглице. Још говоримо о мањем броју миграната, дакле неких 10.000“, каже Хаџовић.

У међувремену је Гранична полиција БиХ објавила тендер за набавку бетонских препрека и рампи за спречавање илегалних прелазака, на штаће из буџета БиХ бити потрошено 40.000 марака. Ради се о, како је наведено на тендеру, конструкцијама од армираног бетона.

Оперативном акцијом „Мигрант“ Управа полиције Унско-санскога кантона боравак и кретање миграната жели ставити под сталну и квалитетнију контролу, при чему позива грађане да им пријаве гдје мигранти бораве како би одржали повољно  окружење.

„Само током јула службеници полицијске станице Кључ, као прве станице на улазу у УСК, евидентирали су 999 новопристиглих миграната, од којих 460 није посједовало никакве идентификацијске документе нити су имали потврду о исказаној намјери за добивање азила“, каже Снежана Галић, портпарол Управе полиције Унско-санскога кантона.

Осим хуманитарне помоћи, од 2007. године Европска комисија пружила је помоћ БиХ у подручју миграција и управљању границама у износу од 24,6 милиона евра.

Извор: Дневни аваз

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*