БиХ: Српска јела избачена из јеловника у ресторанима заједничких институција!

0

Срби који се повремено хране у ресторану заједничких институција БиХ негодују јер се на jеловнику све ређе могу наћи свињетина и специјалитети српске кухиње, док, како тврде, мени у ресторану обилује јелима босанске и турске кухиње.

„Сваки дан има једно или нема ниједно јело на свињском програму, а српске салате уопште нема, и то је тако већ годинама. Зато је мени пун специјалитета од јунетине, телетине и јагњетине, а називи јела су такви да преводилац треба да их растумачи, као на пример босанске клепе“, испричао је порталу „Независне“ један од службеника заједничких институција БиХ који не жели да му спомињемо име, али сматра или да јеловник треба да буде неутралан или да буду заступљена јела свих народа.

Менији из ресторана заједничких институција до којих смо дошли заиста показују да је на њима најмање јела српске кухиње. Српске салате уопште нема, док се свињетина може наћи само у траговима.

О Карађорђевој шницли, пршуту, роштиљу, сарми и сланини да и не говоримо, али зато с друге стране ту су босански лонац, босански чимбур, босанске клепе, кадун бутићи, ђулбаштија, сарајевска бошћа, јапрак сарма и разна друга јела углавном турске и оријенталне кухиње.

Подсећамо, у парламенту БиХ пре неколико година вођена је жестока расправа у вези с јеловником у ресторану. Најгласнији у тој расправи био је тадашњи посланик СНСД-а Славко Јовичић Славуј и његов страначки колега Драго Калабић, који је у то вријеме био шеф Клуба посланика СНСД-а.

Њих двојица инсистирала су на томе да у јеловнику буде српска салата и више јела српске кухиње, посебно оних на бази свињетине, што је на крају и уврштено, али касније је то опет нестало.

Он каже да је пре био договор да се стално наручује српска салата, тако да су је на крају морали уврстити у мени.

 

 

Спутњик

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*