Били су најбољи пријатељи, онда га је Хитлер убио јер је био ГЕЈ!

0

Сви су Хитлера звали“Moj Führer “ осим једног човјека. Он га је звао по имену. Ернст Рöхм био је највјернији Хитлеров пријатељ, најзаслужнији за довођење Хитлера на власт. А био је и декларирани хомосексуалац..

Најзаслужнији за стварање милијунске паравојне нацистичке организације, СА одреда ( популарно звани смеђекошуљаши) захваљујући којима су националсоцијалисти дошли на власт у Њемачкој 1933. године је Ernst Röhm рођен на данашњи дан 1887. године, годинуи пол дана прије Хитлера. Он и Хитлер су до његове смрти 1934. били најближи пријатељи.

Он је био једини који га је звао по имену. Док су други покорно и понизно говорили  „Moj Führeru „  Ернест га је звао мој“Adolfe!“ Но,дугогодишње пријатељство ипак није спријечило Адолфа да га ликвидира.

Наиме, челник СА постао је након неког времена ривал и самом Хитлеру који је био под притиском војске и индустријалаца који су презирали Јуришне одреде ((Sturmabteilung – SA) па је одлучио да се ријеши Рохма јер „банди хомосексуалаца, насилника и пијанаца не би смјело бити допуштено да буду дио њемачког наоружавања“. Röhm је, наиме, инзистирао да се СА укључи у састав њемачке војске, задржавајући своје чинове. Чак су и састављали листу за одстрел војних часника који су се томе противили. Такођер, против Röhma су радили други високорангирани нацисти попут заповједника СС-а и Гестапа Heinricha Himmlera . Хитлера су увјерили да му Рöхм ради иза леђа.

5a9e02f7f50e5064685c

Ernest Röhma, који је због својих заслуга у Првом свјетском рату одликован Жељезним крижем, био је декларирани хомосексуалац, али то Хитлеру све до тада уопће није сметало. Није то сматрао нечим важним. Но, кад је Рöхм запријетио његовој позицији одлучио је ријешити ствари. Није му се свиђала ни Рöхмова амбициозност и растућа независност и бахатост припадника СА. Наиме, насилни “смеђекошуљаши” су се осили, становништво је страховало од њих јер су неријетко проводили свој ред на улицама Немачке.

a259e9f43e97a50c36ea-1

Затекао Röhma с љубавником у кревету

Догађај познат као Ноћ дугих ножева остат ће тако запамћен као акција у којој су се нацисти међусобно обрачунали. Била је то класична борба за власт и Хитлеров коначни корак ка коначној и апсолутној власти у Њемачкој у којој је највећа жртва био управо. Ernest  Röhma

Хитлер је особно упао у Рöхмов апартман и затекао га са љубавником у кревету. Наредио је да му се ставе лисичине и да се одмах одведе и до даљњег затвори у самицу. Шокирани Röhm свог старог партијског колегу и највећег “пријатеља” назвао је издајицом, животињом, луђаком и незахвалником. Röhma су одвезли у затвор Stadelheim

Хитлер је мислио да ће показати самилост према некадашњем најближем сураднику тиме што је наредио једном од својих СС побочника да на Рöхмовом столу у затворској ћелији остави револвер са једним метком у цијеви. Желио је да Рöхм изврши самоубојство. СС-овци су му рекли да има десет минута да се убије или ће га убити они.
Рöхм је, међутим, без трунке предомишљања рекао: “Ако требам бити убијен нека ме ликвидира Адолф Хитлер!”. Пркосно је растворио кошуљу на прсима. Устријелили су га на мјесту.

‘Чишћење од хомосексуализма’

Тако се Хитлер само једним потезом ријешио опасног ривала, а успут је одглумио рјешавање питања хомосексуалности у странци, о чему је брујала њемачка јавност.
У јавности су Рöхм и остали СА припадници приказани као хомосексуалци, као банда ратника без морала па су тако убојства оправдана као „чишћења од хомосексуализма“. У говору десет дана касније Хитлер је алудирао на Рöхмову сексуалну оријентацију и објаснио народу да је чистка била потребна као обрана од издајица.

У међувремену су највјернији Хитлерови помоћници Химмлер и Гöринг у Берлину су ухитили око 150 локалних вођа СА,које су послије СС – овци стријељали.

Хитлер је наредио ликвидацију и осталих критичара његовог режима. Тако је Гестапо ушао у уред Ericha Klausenera , вође Kатоличке акције и устријелио га за његовим радним столом.

Отворени хомосексуалац

Рöхм је 1928. док је био у Боливији писао лијечнику Karlu-Güntheru Heimsothu Отворено је у њему написао да је своје хомосексуалне склоности открио као 37 – годишњак. Његов пријатељ Герхард Россбацх га је увео у хомосексуалну супкултуру у Берлину и Минхену. Тада је Röhm почео редовито одлазити у окупљалишта хомосексуалаца у Берлину. Често је био у пратњи Паула Рöхрбеина, којем је омогућио положај као „Frontbannführer“ у Берлину. До 1924. кад је наводно открио своју хомосексуалност имао је само пролазна хомосексуална искуства, иако је понекад „без ужитка“, имао сексуалне односе и са женским проституткама.

Волио је аријевски тип мушкарца. Плавокосе младиће, плавих очију.

Након његова повратка из Боливије 1930. године Рöхм је у својој непосредној околици у заједничком стожеру СА одреда смјестио и бројне хомосексуалце. Осим нацистичких послушника Hansom Erwinom von Spreti-Weilbachom  био је у вези с „хомосексуалном кликом“ поготово са својим помоћником Хансом Ервином вон Спрети-Wеилбацхом, сликаром Martinom Schätzlom и гостионичаром Kарлом Зехнером.

 

 

24Сата.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*