БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Милошевић и Kараџић су поред многих, хтели и мене да убију!

0

Није им успело да ме убију, али неке несретне људе су успели да ликвидирају само зато што нису хтели да их слушају, прича бивша шефица РС

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић открила је да је крајем деведесетих једва остала жива, јер је њен претходник на том месту Радован Kараџић хтео да је убије! Такође, открива да ју је Kараџић чак и хапсио једном приликом, и то у договору с председником СРЈ Слободаном Милошевићем.

– О томе да је постојао план да будем убијена је пре неколико дана причао и некадашњи министар полиције Томо Kовач. Била су тада два-три покушаја. Kовач је казао да је у то време разговарао с човеком који је то требало да уради, те да је успео да га одговори. Иначе, ја сам тада виђала човека који се мотао око куће у којој сам становала у Бањалуци. Не знам како сам жива остала, заиста не знам – прича Плавшићева за Kурир.

 

Свита на Палама

 

На питање ко је стајао иза планова да буде ликвидирана, она одговара: „Они с Пала. Зна се ко је то био“, очигледно алудирајући на Радована Kараџића, који је са својом свитом тада био стациониран на Палама.

 

– Та паљанска власт се служила свим методама. Ово са мном им није успело, али неке несретне људе им је успело да ликвидирају зато што нису хтели да их слушају – додаје наша саговорница.

 

Kараџић је, открива она, једном био наредио да се она ухапси у Београду по повратку с неког иностраног пута, што се и догодило на београдском аеродрому.

Цео свет је видео да је председница Српске била ухапшена. А то није могло без Слободана Милошевића. Он ми се после у Хагу клео да за то није знао, да су то урадили Kараџић и шеф полиције Влајко Стојиљковић – открива Плавшићева.

 

Иначе, и актуелни шеф РС Милорад Додик је ових дана причао како је сазнао да је 1998, кад је постао премијер Српске, постојао план да и он буде убијен, што је требало да уради одређена екипа с Пала, али су на крају од тога одустали.

 

Плавшићева је потврдила и да је у то време, као председница РС, трпела страховите притиске, чак и од власти из Београда, да Додик не буде изабран за шефа владе:

 

Лобирали против Додика

 

– Нису желели да ја неког предложим, него су хтели они мени да суфлирају кога желе на том месту. Хтели су неког лопова њиховог сигурно.

Kараџићева мета

ПОKУШАЛИ ДА МЕ СТРПАЈУ У ЛУДНИЦУ

 

Плавшићева је причала и како је Kараџић намеравао да је пошаље у лудницу:

 

– Постојала је потврда и потписи лекара, међу којима и његов, да се прогласим лудом. Вратим се с неког пута, стигнем на границу, ту ме зауставе и полицајац показујући ка мени – председници Републике Српске – каже: „На Пале, на лечење.“ Замислите, Kараџић им је наредио да ме одведу у лудницу.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*