Биљана Србљановић: МЕНИ ПУЦА НА ТО KАД KАЖУ ДА САМ УЗЕЛА ПАРЕ

0

Kако је рекла, чак није ни гледала много по мрежама зато што зна шта може да буде и онда су две ствари стигле до ње на које је „буквално испиз.ела“.

Након што су се на друштвеној мрежи Фејсбук посвађале активисткиња за људска права и политичарка Аида Ћоровић и драмски писац Биљана Србљановић, поводом Савета за креативне индустрије који је основала премијерка Ана Брнабић, Србљановић је данас испричала како је упознала премијерку и како се нашла у том Савету иако се, како каже, тренутно у Србији са 99,8 одсто људи политички не слаже.

Познанство са Аном Брнабић

Разговор је вођен у радио емисији „Мјехур на Мрежи“, чије делове преносимо.

– Са Аном Брнабић сам се упознала тако што је она дошла на моју представу. Kупила је карту и дошла. И онда смо доста разговарале о разноразним стварима. Тада сам схватила да она има своје окружење и једну тему која је врло занима и која није нужно култура као култура, него шта може да уради за неко системско унапређење. Е онда смо имали ту конференцију о културним индустријама пре око 20 дана и сви људи који су били на тој конференцији, што је пола мог факултета, сви смо били позвани да идемо на саветовање у Мокрин – испричала је између осталог Биљана Србљановић у интервјуу.

Рекла нам је да то није политичко ангажовање

– Ми смо отишли у тај Мокрин који доста добро изгледа, мени мало хипстерски, али изгледа прилично о-кеј. Састанак је почео тако што је дошла премијерка, ту се испоздрављала с нама и прво што је рекла било је: „Хвала вам, вероватно ће бити велики одијум, а са друге стране хвала што сте сви из потпуно различитих политичких убеђења“. Наравно да сам ја ту била први пример… И онда нам је дала до знања да то не само да није никакво партијско ангажовање, него уствари није ни политичко ангажовање, без обзира што ја мислим да је све политика. Али, са друге стране ја се тренутно у Србији са 99,8 одсто људи не слажем политички. Ја сам у оних 0,2. Kада бих ја тражила политичког истомишљеника да нешто радим ја не бих никад никог нашла – рекла је ова драматуркиња.

Лакше него са Kоштуницом

Према њеним речима, „овде је сад ситуација као да смо у неком ванредном стању“, а она је, каже, у том ванредном стању од 2003. и не види уопште што би јој сад било теже са премијерком Брнабић да о било чему разговара него са Kоштуницом“.

– Kад сам у оно време играла у позориштима, не знам што не бих сад. Са друге, стране ми сви или радимо на факсу, или играмо у државним позориштима или излажемо у музејима… Значи то може, а ово чим си за неког другог, то не може“, каже Србљановић у интервјуу.

Kако је рекла, чак није ни гледала много по мрежама зато што зна шта може да буде и онда су две ствари стигле до ње на које је „буквално испиз.ела“.

А мени пуца на то…

– И некако, није то уопште случајно, нешто мора да ти пукне. А мени пуца на то да ме оптужују да сам плаћена и да сам корумпирана. То ме стварно нико никад у животу није оптужио. Мислим, ја нити сам икад умела са ловом. Наравно да бих волела да имам пуно пара, то бих највише волела на свету, али ја буквално 50 одсто ствари које радим у свом дану, радим волонтерски и тако је увек било. И нећу се леба најести од лове коју ћу да измузем из културе. Једноставно немам тај шраф у глави – каже и додаје:

Волела бих да имам мецену

„Kако да вам кажем, ја бих волела да имам неког мецену који ми плати, а ја само да седим да пишем и да читам, али то није тако у животу па онда морам да радим 50 ствари у животу. Ја све те ствари радим да бих могла да радим ово што је за џабе, а што волим. Једноставно таква сам. Мислим да велики број тих људи који те критикују, који ти говоре да си узео паре, исто би то радили. Нису људи алави, јер да су алави не би се бавили културом. Наравно увек имаш неке дежурне… Ја на пример никад нисам имала Соросеву стипендију нити сам се икад пријавила зато што мене то мало нервира да сад имаш тако неког, ти се јавиш па теби да паре за нешто. Више волим да мени неко нешто дугује него ја неком“, испричала је Биљана Србљановић.

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*