БИРН: Инспектор приведен испред куће министра Стефановића

0

Грађевински инспектор Општине Нови Београд приведен је док је покушавао да утврди ко и због чега изводи непријављене радове испред куће у којој живи Небојша Стефановић, открива БИРН.

Дан након телефонске пријаве у којој је наведено да се на Бежанијској коси изводе бесправни грађевински радови, Драгомир Јовановић, инспектор општине Нови Београд, изашао је на терен да фотографише објекат и сачини записник о инспекцијском наџору.

Он је, међутим, у томе спречен од стране обезбеђења министра унутрашњих послова Небојше Стефановића – приведен је и одузета му је меморијска картица службеног фото-апарата, пише БИРН.

У службеним белешкама са саслушања инспектора до којих је БИРН дошао наводи се да је Јовановићу док је обављао свој посао и фотографисао радове који се изводе пришао човек у цивилу и „брзометно извадио службену легитимацију“ на којој је писало „Жандармерија“. Касније му је пришло још једно „службено лице“ које није показало службену идентификацију.

Од Јовановића је тражено да се легитимише, што је и учинио показавши службену легитимацију након чега му је тражена и лична карта и речено му да не сме да се удаљава.

Петнаест минута након тога појавила се патрола полиције која га је одвезла у полицијску станицу Нови Београд. Како БИРН сазнаје, полицију је током саслушања занимало ко је инспекцији пријавио недозвољене радове.

У полицијску станицу приведена је и Татјана Ђукић, шефица Одсека за инспекцијске послове Општине Нови Београд, јер је примила позив за излазак на терен. И она је дала изјаву о догађају, односно о „редовној инспекцијској процедури“.

Увидом у полицијска документа новинари БИРН-а приметили су да је „службена белешка узета уз консултацију са тужиоцем Трећег основног тужилаштва у Београду, Борисом Павловићем“. Због тога су тужилаштво упитали да ли је било комуникације између њих и полиције, какав је налог полицији издат, као и да ли је наложено да се грађевинском инспектору одузме службени фото-апарат. Одговоре нису добили, јер је, како им је речено, тужилац одсутан.

БИРН је у вези са овим догађајем питања упутио и министру полиције Небојши Стефановићу, али одговоре није добио.

Треће основно тужилаштво огласило се данас, након објављивања текста. У саопштењу су навели да је полиција поступала по њиховом налогу и у складу са законом, као и да је инспектор одбио да се легитимише.

„Након што је тужилаштво обавештено да је НН лице фотографисало објекат штићене личности, да се представило као грађевински инспектор те одбило да се адекватно легитимише полиција је добила налог да у складу са чл. 147 ЗКП привремено одузме предмет који може послужити као доказ у кривичном поступку, те да утврди ко је НН лице и уколико се заиста ради о службеном лицу да утврди да ли је поступало у складу са својим овлашћењима. Након што су од грађана примљена обавештења и утврђено пчињенично стање одузети фотоапарат је враћен“, пише у саопштењу.

Извор: БИРН

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*