Biserko: Vučić zna da mora priznati Kosovo, ali on to još uvek ne sme!

0

Vučićeva izjava da bi priznaje Kosova bilo presecanje Gordijevog čvora, ali da to Srbija neće uraditi, ukazuje da je ipak svestan koliko je to važan test Srbije za koji on očigledno nije spreman. Zbog toga istovremeno optužuje i nacionaliste kao pokriće za politički kukavičluk – ocenjuje za Danas Sonja Biserko.

– Osim što je Kosovo najvažniji uspeh spoljne politike SAD, ono je i objektivno važno za bezbednost Kosova ali i regiona. Radikalizacija jednog dela mladih na Kosovu zbog frustracije i besperspektivnosti može postati ozbiljan problem za bezbednost regiona. Zapad je odgovoran za tu situaciju i zbog stalne stigmatizacije kosovske države (specijalni sud, status severnog Kosova i dr). Situacija zahteva mnogo konstruktivniji pristup Balkanu, što znači njegovo ubrzano integrisanje u EU. Treba relativizovati ucenjivački potencijal Srbije (zbog Rusije) jer on ugrožava i interese same Srbije. Njena ambivalencija oko toga gde pripada najviše šteti Srbiji – ističe Biserko za naš list.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava smatra da nedovršeni posao na Balkanu ukazuje na ozbiljan deficit međunarodne zajednice.

– Vremenom su se izgubili ili zanemarili principi na kojima počivaju UN, OEBS i druge međunarodne organizacije. Pravni vakuum u kojem se odbijaju međunarodni odnosi doveli do opšte konfuzije i gubljenje iluzija. Posete visokih američkih funkcionera ne mogu se tumačiti bez uzimanja u obzir međunarodnog konteksta. Promenjene međunarodne okolnosti dovele su Balkan ponovo i žižu interesovanja jer se preko njega prelamaju interesi različitih aktera (Amerika, Rusija, Turska i EU) – ocenjuje Biserko.

Naša sagovornica napominje da zapadna zajednica sa zakašnjenjem shvatila važnost Balkana za bezbednost Zapada.

– Tek je migrantska kriza „osvestila“ taj problem. Jer postjugoslovenski kontekst je sada proširen i na Bliski istok, što dodatno komplikuje stvari. Nažalost EU nije uspela da na pravi način hendluje probleme Balkana. Politika uslovljavanja postkonfliktnih društava samo je pojačala antizapadni sentiment. Umesto sveobuhvatne politike za region koja podrazumeva i neku vrstu Maršalovog plana, EU je propustila priliku da ceo Balkan stavi pod svoj kišobran a probleme rešava naknadno – kaže Biserko.

Ona dodaje da su sada na delu regresivni trendovi koji ugrožavaju sve aranžmane koje su EU i SAD svojevremeno definisale.

– Penetracija Rusije na Balkan, posebno u Srbiji, stavlja Srbiju u fokus njihove pažnje jer je se ona percipira kao ključni faktor stabilnosti na Balkanu. Njen ambivalentan i kalkulantski odnos prema Zapadu i stalno laviranje između Moskve i Brisela, poslednjih meseci je dovelo u Beograd brojne zapadne poslenike. U tom ključu treba razumeti i posete američkih zvaničnika. S obzirom da Bajden dolazi i u Prištinu i u Beograd, očigledno je da će Briselski sporazum i njegova (de)blokada biti glavna tema – zaključuje predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava za Danas.

Džozef Bajden u utorak u Beogradu sa Vučićem i Nikolićem

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom u utorak, 16. avgusta, saopšteno je iz Vlade Srbije i Predsedništva. Bajden je bio poslednji put u Beogradu bio 2009. godine, kada je na vlasti bila Demokratska stranka Borisa Tadića.

Danas

POSTAVI ODGOVOR

*