Бивши начелник ДБ: Злоупотреба Државне безбедности за убиство Ћурувије

Некадашњи начелник Горан Петровић сведочио на суђењу за убиство Славка Ћурувије: О овом злочину имам само “оперативна сазнања”

0

У СЛУЖБИ државне безбедности 99 одсто су нормални и поштени људи, који нису учествовали у злочинима. Сматрам, међутим, да је део људи из ДБ био злоупотребљен за убиство Славка Ћурувије!

Ово је данас, пред Специјалним судом у Београду, у наставку суђења оптуженима за убиство Ћурувије, изјавио некадашњи начелник Државне безбедности Горан Петровић.

Сведок је истакао да је дошао до таквог закључка, због “атипичног праћења новинара и мера које су предузимане”.

– Никада у својој пракси нисам доживео, нити сам од било кога чуо да се, у праћењу, тражи извештавање “из минута у минут” – објаснио је Петровић. – Сматрам да су те и такве информације биле потребне само починиоцима убиства.

На питање ко би могао да буде одговоран за злоупотребу људи из 9. одељења ДБ које је задужено за тајно праћење, односно ко је могао да им изда налоге, сведок је одговорио да је у то време на челу РДБ био Раде Марковић, а на челу београдског ДБ Милан Радоњић, обојица оптужени у овом случају.

О томе да ли има информације о починиоцима, наручиоцима или организаторима убиства, Петровић је рекао да “само на основу оперативних сазнања”, као имена која су се помињала у вези убиства, може да наведе – оптуженог Мирослава Курака, као и убијене Луку Пејовића и Зорана Ристовића Прику.

– Истрага убиства није посао службе ДБ, већ јавне, па сам тако и ја, о свим својим оперативним сазнањима, обавештавао надлежне у полицији – објаснио је сведок. – На жалост, ми и данас, после толико времена, немамо доказе ко је наредио, а ко убио Ћурувију.

За убиство власника “Дневног телеграфа” оптужени су бивши челници и припадници РДБ, односно београдског ДБ – Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Милан Курак, који је непосредни извршилац. Ромић и Радоњић су у притвору, Марковић у затвору, а Курак у бекству.

И ЈА САМ ГА ПРИСЛУШКИВАО

ГОРАН Петровић објаснио је да је он, својевремено, био запослен у Другом одељењу београдског центра ДБ, те да је био шеф такозване “америчке групе”, која се бавила контраобавештајним радом према западним групама. На питање да ли је икада његова група или он “обрађивала” Славка Ћурувију, сведок је рекао:

– Ћурувија није био предмет рада ове групе, али признајем да сам, 1993. или 1994., мењао једног колегу из другог одељења и да ми је наложено, највероватније од Зорана Мијатовића, тадашњег начелника, да треба да слушам Ћурувију. Међутим, није било ништа интересантно…

Ј. Д. Љутић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*