Бивши начелник Kрџић Стефановићу: Чему жандармерија, фантомке и хеклери и шта ћемо за Савамалу?!

0

Бивши начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Чачак огласио се путем портала Морава Инфо саопштењем за јавност поводом хапшења 30 чачанских саобраћајаца и њихово троје пензионисаних колега.

Саопштење преносимо у целости:

Поштовани министре!

Најпре желим да Вам честитам на Вашој изјави да у овој држави нема недодирљивих и да сви они који су учинили кривична дела морају одговарати. Ја Вас у томе подржавам, не само као бивши начелник саобраћајне полиције у Чачку , већ Вас у томе подржавају сви добронамерни грађани у овој несрећној држави.

Саобраћајна полиција у Чачку укаљала је образ Министарству унутрашњих послова, чак и у случају да се евентуално и не докаже њихова кривица, јер само објављивање информације да је ухапшено више од 30 саобраћајних полицајаца говори да постоје озбиљне индиције да су чинили кривична дела.

Зато понављам још једном: подржавам МУП Србије у сузбијању свих криминалних радњи у свим сегментима друштва, било да се ради о професорима, лекарима, полицијацима, а богами, и о вама политичарима.

Оно што ми смета као човеку то је начин хапшења полицајаца.

Да ли је требало да дође у Чачак аутобус и још десет џипова жандармерије како би се на спектакуларан начин извршило хапшење саобраћајних полицајаца. Да ли је неопходна “кореографија” са жандармеријом који су обучени под пуном опремом, хеклерима и навученим капуљачама где се само виде очи? Због Чега?

Ако су чинили кривична дела треба да одговарају. Поступак треба спровести на цивилизован начин као са свим другим учиниоцима кривичних дела сходно ЗKП-у, а та позната кореографија са жандармеријом која је опколила Станицу саобраћајне полиције, где са пушкама на готовс шетају упереним на околне стамбене зграде изгледа тужно, јадно и надасве смешно.

Да ли се на овај начин удварате грађанима одрећене социолошке структуре којима ће то бити занимљиво и који ће помислити да држава функционише на најбољи могучи начин?

Не, господине министре!

Ако је тачно да су чинили кривична дела они који треба да се боре против тога онда то говори много више о стању у овој држави. Шта ли тек раде поједини министри у Влади?

Да ли Ви треба у том случају да будете на тој функцији где сте и сада, а да не говорим о њховим старешинама у Чачку.

Занимљиво је да су кривичне пријаве добили и саобраћајни полицајци који нису примили било какав мито, већ су возаче који су учинили блажи прекршај у саобраћају пустили без санкционисања. Да ли је то грех, да не говоримо о кривичном делу и оштећењу државног буџета?

Да ли господине министре превенција у саобраћају више не постоји? Ако је тако, јавно изађите и то реците да грађани знају да ко учини и најмањи прекршај мора бити кажњен, јер сте Ви тако донели одлуку и нешто слично уградили у Закон о полицији који је донела ваша власт 2016. године.

Већина нас старих припадника саобраћајне полиције је учила да полиција у саобраћају најпре делује превентивно, а репресиија се примењује онда када превенција не даје резултате. Изгледа смо учили погрешне школе за време тих “одвратних комуниста” који су неговали такав приступ према његовом величанству грађанину. Сада је модерно демократско доба где нема милости и за најмањи саобраћајни прекршај.

Ако то утиче на свеукупно повећање безбедности, онда ја о саобраћају не знам ништа иако сам завршио све полицијске школе и правни факултет и чак дванаест година био начелник саобраћајне полиције.

Понављам по ко зна који пут. Сви који су учинили кривично дело морају одговарати и ту држава мора бити бескомромисна.

Али зашто сте Министре баш одабрали Чачак? Да ли је ова појава присутна само у Чачку?

Подмићивање полиције од стране возача је стара прича која ће увек битни присутна и против које се треба борити, али не на овај начин да се уништи једна Станица саобраћајне полиције и да се анатемишу саобраћајаци из једног града, већ се против тога треба борити системски у држави, а не појединачно у одабраном граду.

Зашто сте министре ћутали од 25. маја 2016. године, када је окончана акција на праћењу и снимању саобраћајних полицајаца у Чачку, па све до 27. децембра и мудро сте држали све податке у тајности, а тек сада крећете помпезно са хапшењем?

Да ли је то компензација за Динкића и Kарића?

Да ли Вам је требало седам месеци да се одлучите да кренете са радом. Ја чак размишљам да Вам поднесем кривичну пријаву за кривично дело непријављивање кривичног дел, за шта је, иначе, и мени поднета када нисам пријавио саобраћајног полицајца који је пустио возача који је имао 0,31 промил алкохола, а за то није узео ни један динар.

Наравно, ја сам после спроведеног поступка ослобођен, али трагове присиле и осионосити МУП-а осећам и сада.

Шта значи хапшење саобраћајаца од стране маскираних жандарма? Да ли ће држава откирити виновнике у случају “Савамала”, убиство војника на Топчидеру? Зашто вам баш смета Чачак? Због Веља Илића, Бошка Обрадовића или Вука Јеремића?

Све су то питања на које би требало да одговорите.

Да ли се питате какве полицајци имају плате, какву имају опрему за рад, зимске гуме на службеним возилима, батеријске лампе и слично. Ваљало би да им обезбедите униформу какву смо ми имали, а не да носе униформу лошију од оних који раде у обезбеђењу фабричких кругова и дискотека. Жалосно је да полиција на Kосову има најмодернију униформу, а униформа српске полиције је таква да ја не бих пожелео да је обучем, а цео радни век провео сам у униформи и на њу био поносан.

Размислите, Министре, шта радите. Ово није борба против криманала, ово је маркетиншки потез за одређену социјалну структуру грађана који верују “више вашем дневнику” него самом себи. Не гледам често дневник, па не знам да ли ће можда ускоро нови избори.

Ја сам мислио да је борба против криминала када је ухапшен Динкић, али сада видим да се ја слабо разумем у полицијски посао, али бојим се да ви о томе не знате ама баш ништа и питам се како сте могли и по други пут да будете министар када сте за тај посао заиста некомпетентни.

У Чачку, 28.12.2016. године

Бивши начелник саобраћајне полиције Драгослав Kрџић из Чачка

Мораваинфо.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*