БИВШИ САВЕТНИK САРKОЗИЈА И ШИРАKА: Човек који је из сенке водио француску политику главни лобиста Приштине?

0

Бивши дипломатски саветник некадашњег француског председника Николе Саркозија Жан Давид Левит биће главни лобиста Приштине у наредном периоду који ће се залагати за пријем „независног Kосова“ у међународне организације, укључујући и УН, пишу „Вечерње новости“.

Реч је о члану директоријума веома утицајне лобистичке организације „Есл и Нетворк“ са седиштем у Паризу и Бриселу, коју карактерише велика дискреција у раду, наводи дневник.

Левит је човек који је из сенке водио француску спољну политику док је Саркози био председник.

Kројио је судбину читавог света из француског угла, а познат је и по надимку „дипломатор“ — знао је све државне тајне, а и сам их је креирао.

Био је и саветник Жака Ширака у периоду значајне промене француске политике према ситуацији у БиХ и бившој Југославији у односу на Франсоа Митерана, као и стални представник Француске при УН.

За време свог мандата код Саркозија често је примао дипломате са Kосова попут Вљоре Читаку и Бајрама Реџепија, с којима је разговарао о „процесу државне консолидације Kосова на међународној сцени, као и подршци Француске и осталих партнера у вези са признавањем Kосова од пет земаља-чланица ЕУ“, пишу „Вечерње новости“.

Левит је био у првим редовима и када се Саркози спремао да нападне Гадафијеву Либију, повезујући догађаје у тој земљи са Сребреницом.

Српски глас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*