Бивши Трампов саветник оснива у Европи фонд који ће конкурисати Сорошевим

0

БИВШИ главни саветник Доналда Трампа за стратешка питања – Стивен Бенон – објавио је да ће у Европи основати невладину организацију која ће на Сратом континенту подржавати „популистичке покрете десне оријентације“.

Како је објавило интернет-издање Daily Beast, фонд ће се звати The Movement (Покрет), а бавиће се давањем савета десним покретима из области пропаганде и обезбеђивати им резултате научних истраживања која им могу бити од интереса.

Бенон не крије да намерава не само да конкурише Џорџу Сорошу, него и да свој фонд учини утицајнијим од његових.

Можда је још значајнија Бенонова чисто политичка амбиција. Јер, он такође планира формирање десне „супергрупе“ у Европском парламенту која ће бити у стању да озбиљно утиче на политичке роцесе у ЕУ. А и у појединачним државама-чланицама.

„Десни популистички национализам — то је оно што ће се ширити и јачати. То је оно што ће освојити власт и владати. Вратиће се националне државе са својим идентитетима и границама“ – открио је Бенон.

Бенон се протеклих месеци консултовао са представницима десних покрета. Поред осталих: са енглеским политичарем Најџелом Фараџом, мађарским премијером Виктором Орбаном, француским Националним удружењем Марин Ле Пен и са више политичара у Пољској.

Мађарски парламент је претходних дана усвојио пакет закона под називом „Stop Soroš“ којјим је ограничио деловање НВО и криминализовао помагање мигрантима. Европска комисија је због тога покренула процедуру увођења санкција Будимпешти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*