Bivši Trampov savetnik osniva u Evropi fond koji će konkurisati Soroševim

0

BIVŠI glavni savetnik Donalda Trampa za strateška pitanja – Stiven Benon – objavio je da će u Evropi osnovati nevladinu organizaciju koja će na Sratom kontinentu podržavati „populističke pokrete desne orijentacije“.

Kako je objavilo internet-izdanje Daily Beast, fond će se zvati The Movement (Pokret), a baviće se davanjem saveta desnim pokretima iz oblasti propagande i obezbeđivati im rezultate naučnih istraživanja koja im mogu biti od interesa.

Benon ne krije da namerava ne samo da konkuriše Džordžu Sorošu, nego i da svoj fond učini uticajnijim od njegovih.

Možda je još značajnija Benonova čisto politička ambicija. Jer, on takođe planira formiranje desne „supergrupe“ u Evropskom parlamentu koja će biti u stanju da ozbiljno utiče na političke rocese u EU. A i u pojedinačnim državama-članicama.

„Desni populistički nacionalizam — to je ono što će se širiti i jačati. To je ono što će osvojiti vlast i vladati. Vratiće se nacionalne države sa svojim identitetima i granicama“ – otkrio je Benon.

Benon se proteklih meseci konsultovao sa predstavnicima desnih pokreta. Pored ostalih: sa engleskim političarem Najdželom Faradžom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, francuskim Nacionalnim udruženjem Marin Le Pen i sa više političara u Poljskoj.

Mađarski parlament je prethodnih dana usvojio paket zakona pod nazivom „Stop Soroš“ kojjim je ograničio delovanje NVO i kriminalizovao pomaganje migrantima. Evropska komisija je zbog toga pokrenula proceduru uvođenja sankcija Budimpešti.

POSTAVI ODGOVOR

*