Бизарне несреће које су људи преживели

Понекад се, успркос науци и супротно свим очекивањима, догоди да људи успеју да преживе искуства која је заправо требало да их убију.

0

Понекад се, успркос науци и супротно свим очекивањима, догоди да људи успеју да преживе искуства која је заправо требало да их убију.

Шипка кроз мозак

Када вам нешто пробије мозак то је обично смртоносно јер мозак контролише апсолутно све – дисање, откуцаје срца, рад срца, крвоток, притисак… Ипак, давне 1848. године радник на железници Финеас Гејџ преживео је након што му је кроз мозак прошла гвоздена шипка дугачка више од једног метра и тешка готово 6 килограма коју је користио како би рупе пунио експлозивом.gage-dangerous-brainКада се 25-годишњак окренуо да поздрави колеге, експлозија у рупи коју је пунио ‘испалила’ је шипку директно кроз Гејџову вилицу, мозак и лобању… Попут копља, шипка је завршила готово 30 метара даље а са собом је ‘понела’ и део мозга. Невероватно, али Гејџ је након те несреће живео још 12 година. Ипак, имао је низ последица – спуштене очне капке, нападе и драматичне емоционалне и когнитивне проблеме. До дан данас је остао предмет медицинске фасцинације па су његова лобања и шипка која ју је пробила изложени у Музеју анатомије у Бостону.

Силом кроз малу рупу

Кретање великом брзином кроз рупу која је далеко мања него што је ваше тело може резултовати огуљеном кожом, дислоцираним зглобовима, сломљеним костима и здробљеним или пробушеним органима. То је оно што се догодило заваривачу Метју Лоу 2008. године, када му је одећу ухватила фабричка машина која превози металне делове.

Осетио је како му машина кида кожу и ломи руку када га је механизам повукао кроз отвор. Механизам га је потом дословно ‘испљунуо’ напоље. Сломио је леђа, карлицу, кукове и ребра, задобио руптуре желуца и црева. Прошао је 6 операција. 25-годишњак се касније вратио на посао у фабрици.

Преживела олују на 9000 метара

Када је 35-годишња параглајдерка Ева Висниерска отишла да тренира 2007. године спортисткињу је ухватила олуја и у свега 10 минута ваздушни вртлог ју је подигао на више од 9000 метара где се онесвестила. Наиме, на таквим висинама температура ваздуха је око -40 до -50 степени а ваздух је толико редак да је дисање практично немогуће.ewa-wisnierskaНакон једног сата, када је падобран стигао на висину 6900 метара, Ева је дошла к свести и са задњим напорима летела. Њено тело било је потпуно покривено ледом.

Пад с неба

Новозеланђанин Мајкл Холмс дословно је пао с неба.

Након што је инструктор падобранства 2009. године искочио из авиона заказали су му и главни и помоћни падобран. Падајући брзином од преко 110 км/х с висине од 4500 метара он је, према свим очекивањима, требало да умре. Ипак, срећа се умешала па је пао на грм купине. Сломио је глежањ и колабирало му је плућно крило.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*