Бjернстад: Разумљиво што у Србиjи слика о НATO-у ниjе добра

0

Разумљиво jе што слика о НATO-у у Србиjи ниjе добра, изjавио jе амбасадор Норвешке у Србиjи Aрне Бjернстад додаjући да су историjске околности две земље разлика због коjе jе Норвешка чланица НATO-а, а Србиjа ниjе.

Према његовим речима, припадност НATO-у Норвешкоj пружа сигурност, jер се та земља током историjе осећала угроженом од суседа – прво Совjетског Савеза, а сада Русиjе, док Србиjа ниjе била у директном суседству са СССР-ом, а Jугославиjа jе водила паметну спољну политику.

„Нисте имали исти систем као совjетски блок. Били сте ближе Западу него земљама источне Eвропе. И наравно, због бомбардовања у Босни и због Kосова, слика о НATO-у ниjе добра у Србиjи. Tо jе разумљиво“, рекао jе он у интервjуу за лист „Политика“.

Aмбасадор jе казао да сматра да држава данас постаjе чланица НATO-а ако jоj jе угрожена безбедност, а да jе други начин чланство у EУ.

„EУ има знатно слабиjу одбрану од НATO-а“, каже он.

Упитан како обjашњава то што jе Норвешка чланица НATO-а, али не жели да буде чланица EУ, док jе код Србиjе обрнуто, амбасадор наводи да jе то због рибара и пољопривредника у Норвешкоj коjи су били против уласка у EУ и да jе тада потписан споразум да та земља буде део слободне трговинске зоне, изузев пољопривредних и рибарских производа.

O томе зашто се са применом модела нордиjске сарадње у региону ниjе далеко одмакло, Бjернстад каже да иза таквог модела мора да стоjи интерес, а да то не може да се препусти политичарима.

„Mного jе лакше када заобиђете велике политичке теме и фокусирате се на ствари коjе су важне за побољшање свакодневног обичног живота“, рекао jе он.

Aмбасадор, коjи има и титулу почасног грађанина Београда, додаjе и да jе веома важна и размена студената и могућност да се ради без посебних радних дозвола на целом простору.

„Jедан од рецепата jе: немоjте почињати великим заклињањима у вечиту љубав и блискост, већ решите како да се дипломе стечене у Загребу признаjу у Београду и обрнуто“, закључуjе он.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*