Благо се нама: Прасетина прво поскупела 120 динара, а сад је појефтинила и то- читавих 10 динара!

0

Свињско месо од данас је у трговинама од 10 до 30 динара. После јулског потреса на тржишту меса, када је преко ноћи свињски бут са 400 поскупео на 520 динара, ово је више него безначајно појефтињење које, по мишљењу аналитичара, неће битније утицати на повећање потрошње.

Трговци, ипак, уверавају да је ово позитиван сигнал који указује да ће у наредном периоду произвођачи наставити да коригују своје ценовнике јер је продаја меса последњих недеља драстично смањена. Потрошачи су уместо свежег меса куповали јефтиније прерађевине због чега је продаја у многим месарама пала за трећину.

У „Делезу” су за „Политику” потврдили да је цена свињског меса у њиховим радњама од данас нижа за десет динара и да се надају да то није крај појефтињења.

– Добављачи од којих набављамо свињско месо почели су да спуштају цене. И нама је, наравно, у интересу да се цене врате што ближе некадашњем нивоу, пре свега због драстичног пада потражње – рекао је Никола Папак, пи-ар „Делеза”.

Добављачи су почели да спуштају цене, и нама је у интересу да се врате што ближе некадашњем нивоу због драстичног пада потражње, каже Никола Папак из „Делеза”
Цена домаћих товљеника на великим фармама и даље се држи на око 180 динара за килограм живе ваге. Стручњаци истичу да кланичари, чак и у овим околностима, имају простора да снизе цене за још 50 динара.

Информације са тржишта показују благу стабилизацију цена јер је приметан пораст броја товљених свиња. Танјуг преноси да су поједини трговци одлучили да снизе цене у малопродаји за око тридесетак динара. Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије (ПКС) рекао је за ову агенцију да тренутна ситуација указује на лагану стабилизацију на тржишту. Он је додао да је грађанима свакако било скупо да за свињски филе плаћају 600 динара по килограму и да су, између осталог, због смањене потрошње трговци снизили цене.

„Ипак, не могу цене на тржишту да расту у недоглед”, рекао је Будимовић и навео да се очекује и да фармери ставе више свиња у тов, што дугорочно може да утиче на стабилизацију тржишта. У Индустрији меса „Матијевић” наводе да је ситуација на тржишту и даље нестабилна, али да се примећује благи пораст када је реч о броју свиња, јер је претходно дошло до несташице. Напоменули су да су у складу са ситуацијом на тржишту, и благог пада набавне цене, кориговали цене свињетине па у њиховим радњама килограм бута сада кошта 499 динара, док је до пре неколико дана цена била 529 динара.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*