Блиц: ВБА запленила оружје на путу за Македонију

0

ВБА је запленила велику количину оружја на југу Србије, које је илегално требало да се транспортује у Македонију, а претпоставља се да је било намењено страначкој инфраструктури највећих албанских партија чији су функционери учествовали у оружаним сукобима у Македонији и на КиМ, пише „Блиц“, позивајући се на изборе из ВБА.

Према тим изворима, прошле недеље заплењено је неколико хиљада пушака, митраљеза, минобацача и ручних бомби, које су припадници ВБА открили у близини Прешева и Бујановца, док су један страни држављанин и два држављанина Србије албанске националности покушавали да их илегалним каналима пребаце у Македонију.

„Реч је о великом товару оружја које је очигледно било намењено за употребу ако дође до распламсавања сукоба у Македонији или можда управо да би се изазвали инциденти“, наводи извор Блица.

Додаје да је пешадијско наоружање требало да послужи чак и за евентуално преузимање власти.

Извор каже да је ова акција била саставни део активности ВБА, али и других безбедносних служби које су у оквиру појачаних мера безбедности по наређењу државног врха своје деловање подигле на највиши ниво.

Акција је обављена у највећој тајности, али су о њој обавештени начелник ВБА и државни врх који је, како наводи извор Блица, проценио да се ова информација не даје јавности.

„Премијер Вучић је сматрао да би спекулације о заплени толике количине оружја могле да послуже некима да долију уље на ватру у ионако ровите политичке прилике у Македонији“, каже извор Блица.

Додаје да су о целокупној активности обавештене и надлежне македонске службе.

„Истовремено, ВБА је приметила и појачано кретње припадника албанске националне мањине са подручја Прешева и Бујановца према Македонији претходних дана. Слично је и са Албанцима са Косова, и то пре свега онима који су познати као некадашњи припадници ОВК“, додаје саговорник Блица.

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*