Ближи се крај човечанства: Свету прете куга, антракс, велике богиње, ботулизам…

0

Антракс, куга, велике богиње, ботулизам и друге смртоносна бактерије које су хиљадама година биле заробљене у леду, сада се отапају због глобалног загревања.

BBC је заправо још био и невероватно благ у опису старости леда који се отапа услед климатских промена – навели су да је реч о „хиљаде година“, а у Сибиру се, заправо, отапа пермафрост стар и десетине хиљада година – у ствари, дубоки пермафрост на Аљасци настајао је пола милиона година. И сав тај лед је током историје окивао животиње – од мамута до веверица – али и микробе.

Сада је човечанство, које неразумно покушава да се антибиотицима избори против бактерија а вирусе тек дешифрује на нивоу ДНК, ођедном пред најездом праисторијских сојева и бактерија и вируса, патогена пред којима данашњи живи свет често нема баш никакву развијену одбрану. У августу 2016. дечак (12) из Сибира умро је од антракса, а још 20 заражених завршило је у болници.

Сматра се да се антракс ослободио из остатака ирваса угинулог пре 75 година, који је дотада био заробљен у пермафросту, али се ослободио због отапања. И ођедном, агенције широм света објавиле су шокантне снимке о мистериозној и наглој смрти 2.000 ирваса који су пасли уоколо. Сад, није необично да се по пола метра пермафроста лети отопи, али сада се топе дубине из времена кад су Земљом ходале многе животиње којих данас нема.

А у том леду остали су сачувани вируси и бактерије кадри да преживе можда и милионе година. И таман кад су људи почели да схватају да отапање пермафроста отвара Пандорину кутију којекаквих болести, стигле су још горе вести: пермафроста највише има у арктичком поларном кругу, а баш то подручје Земље се најбрже загрева – и трипут брже од остатка планете.

„Пермафрост је одлично окружење за очување микроба и вируса; хладно је, нема кисеоника, мрачно је“, објаснио је за BBC Жан-Мишел Клавери, микробиолог са Универзитета Марсеј како епидемије из прошлости могу данас да оживе и наставе се. И да не идемо тако далеко, почетком 20. века антракс је покосио око милион ирваса. Чак 7.000 места на северу Русије, где су ти остаци заробљени у леду, изложено је отапању.

То није све. Вековима су се и људи и животиње закопавали у пермафрост. Тако се догодило да је пре 10 година у једној масовној гробници у тундри у Аљасци пронађен нетакнут вирус шпањског грипа, који је 1918. похарао свет. Није незамисливо да из дубина вребају и велике богиње, које су крајем 19. века побиле чак 40 одсто становништва једног сибирског града, као и бубинска куга. Руски научници су у студији из 2011. упозорили да ће због климатских промена из дубина измилети сва сила смртоносних зараза из 18. и 19. века – и раније. Научници из Новосибирска су крајем прошлог века ипитивали остатке људи из каменог доба у Горњем Алтају и нашли фрагменте ДНК великих богиња.

Отапа се и Антарктик, одакле такође вребају одавно заробљене пошасти. НАСА је шокирала свет 2005. кад су њени научници успешно вратила у живот бактерију која је на Аљасци била замрзнута 32.000 година. Тада су тамо још живели мамути. Две године оживели су бактерију стару осам милиона година из глечера у долинама Бикон и Мулинс на Антарктику. Иста студија утврдила је да се бактерија ослобађа из леда старог 100.000 година.

Проблем је и у томе што се на Аљасци и у Сибиру експлоатишу руде и нафта, па човек и тако помаже смртоносним вирусима и бактеријама из прошлости, који су, на пример, таманили неарденталце, да поново изађу на светлост дана. Клавери је тако 2014. открио херпес из преисторије. НАСА је 2017. у кристалима селенита из Кристалне пећине у Мексику пронашла бактерије старе од 10.000 до 50.000 година. И чим су се ослободиле, одмах су почеле да се размножавају, пише Express, а преноси Курир.

И најгоре на крају: ти прастари микроби углавном су отпорни на 70 посто познатих антибиотика, па чак и на неке које се сматрају „последњим средствима против инфекција“.

Ало.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*