BLOOMBERG: Украјина нема довољно новца за пензије и плате државних службеника

0

Финансије украјинске владе су се знатно смањиле, досегнувши ниво која није виђена од “пада режима” Виктора Јануковича, пише Блумберг. Агенција преноси да је због готово празне државне касе постала упитна исплата пензија и плата државним службеницима.

“Државна каса Украјине се топи, што је изазвало узнемиреност у Народној банци Украјине”, пише Блумберг.

Према агенцији, рачуни Министарства финансија с којих се исплаћују плате државним службеницима и пензије су пале на најнижи ниво у више од четири године, а све зато што се план пуњења украјинског буџета није могао провести.

“Дефицит неће премашити жељени ниво, али ће доћи до одређеног мањка финансија. Влада ће требати новац како би попунила ову празнину, али је проблем што постоји врло мало извора финансирања”, изјавио је Блумберг Дмитриј Сологуб, предсједник Народне банке Украјине.

Одговор на проблем лежи у чињеници да ММФ Кијеву није додијелио средства из програма помоћи од 17,5 милијарди долара. Следећа транша међународног монетарног фонда биће 1,9 милијарди долара, али ће сав овај новац ићи на попуњавање девизних резерви Кијева. Ипак, аранжман с фондом ће омогућити Кијеву да тражи помоћ на другим странама, а влада ће моћи продати државне обвезнице.

Прошли месец је министрица финансија Оксана Маркарова за Блумберг рекла да се Кијев и ММФ могу сложити о пријеносу средстава, које је одгођено због успоравања примене реформи. Украјинска министрица је тврдила како на рачунима њезиног министарства има довољно средстава, тако да ће “све исплате бити проведене на вријеме”.

Томас Фиала, извршни директор инвестицијске банке Драгон Капитал, који се тренутно налази у Кијеву, тврди да је стање у украјинској економији “релативно добро” и да се она опоравља.

Истовремено, наглашава да је забринут због погоршања ликвидности која је недавно уочена.

“Жељели бисмо што прије ријешити ситуацију”, додао је Фиала.

Министарство финансија Украјине је овај месец добило 12 милијарди гривна од продаје вриједносних папира, а још увијек чека дивиденде Нафтогаза, као и остале приходе Народне банке Украјине.

“Ликвидност је довољна за финансирање потреба земље. И ништа није било под пријетњом”, изјавили су представници Кијева за Блумберг.

У међувремену, од 1. августа се рачун државне касе смањио за 2 милијарде гривна. Земља није видјела такав мањак од “пада режима” бившег предсједника Виктора Јануковича, пише Блумберг.

“Осим тога, Кијев наставља скупи сукоб с побуњеницима који имају потпору Русије, а приходи од приватизације се нису материјализирали. Порези се убиру споро, а приходи од царина су мали због слабог курса гривне”, истиче Блумберг.

“Уз кашњење транше Међународног монетарног фонда, даљње погоршање би могло изазвати хаос који се већ проширио на друга тржишта у настајању. То ће значити да Кијев неће моћи продати државне обвезнице за 2 милијарде долара”, додаје агенција.

“Чак и ако нам ММФ додијели помоћ, нема пуно времена до краја године. Ако буде тржишних флуктуација, тешко ћемо добити новац” , вјерује заменик предсједника Народне банке Олег Чуриј.

Предсједник Народне банке Украјине Дмиртиј Сологуб је оптимистичан око изгледа да Кијев и ММФ постигну споразум. Међутим, упозорава како то можда неће бити довољно да се изађе из ове пат позиције.

“Народна банка је у врло тешкој ситуацији и неће моћи покрити буџетски дефицит”, закључио је Дмиртиј Сологуб.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*