BLOOMBERG: Ukrajina nema dovoljno novca za penzije i plate državnih službenika

0

Finansije ukrajinske vlade su se znatno smanjile, dosegnuvši nivo koja nije viđena od “pada režima” Viktora Janukoviča, piše Blumberg. Agencija prenosi da je zbog gotovo prazne državne kase postala upitna isplata penzija i plata državnim službenicima.

“Državna kasa Ukrajine se topi, što je izazvalo uznemirenost u Narodnoj banci Ukrajine”, piše Blumberg.

Prema agenciji, računi Ministarstva finansija s kojih se isplaćuju plate državnim službenicima i penzije su pale na najniži nivo u više od četiri godine, a sve zato što se plan punjenja ukrajinskog budžeta nije mogao provesti.

“Deficit neće premašiti željeni nivo, ali će doći do određenog manjka finansija. Vlada će trebati novac kako bi popunila ovu prazninu, ali je problem što postoji vrlo malo izvora finansiranja”, izjavio je Blumberg Dmitrij Sologub, predsjednik Narodne banke Ukrajine.

Odgovor na problem leži u činjenici da MMF Kijevu nije dodijelio sredstva iz programa pomoći od 17,5 milijardi dolara. Sledeća tranša međunarodnog monetarnog fonda biće 1,9 milijardi dolara, ali će sav ovaj novac ići na popunjavanje deviznih rezervi Kijeva. Ipak, aranžman s fondom će omogućiti Kijevu da traži pomoć na drugim stranama, a vlada će moći prodati državne obveznice.

Prošli mesec je ministrica finansija Oksana Markarova za Blumberg rekla da se Kijev i MMF mogu složiti o prijenosu sredstava, koje je odgođeno zbog usporavanja primene reformi. Ukrajinska ministrica je tvrdila kako na računima njezinog ministarstva ima dovoljno sredstava, tako da će “sve isplate biti provedene na vrijeme”.

Tomas Fiala, izvršni direktor investicijske banke Dragon Kapital, koji se trenutno nalazi u Kijevu, tvrdi da je stanje u ukrajinskoj ekonomiji “relativno dobro” i da se ona oporavlja.

Istovremeno, naglašava da je zabrinut zbog pogoršanja likvidnosti koja je nedavno uočena.

“Željeli bismo što prije riješiti situaciju”, dodao je Fiala.

Ministarstvo finansija Ukrajine je ovaj mesec dobilo 12 milijardi grivna od prodaje vrijednosnih papira, a još uvijek čeka dividende Naftogaza, kao i ostale prihode Narodne banke Ukrajine.

“Likvidnost je dovoljna za finansiranje potreba zemlje. I ništa nije bilo pod prijetnjom”, izjavili su predstavnici Kijeva za Blumberg.

U međuvremenu, od 1. avgusta se račun državne kase smanjio za 2 milijarde grivna. Zemlja nije vidjela takav manjak od “pada režima” bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, piše Blumberg.

“Osim toga, Kijev nastavlja skupi sukob s pobunjenicima koji imaju potporu Rusije, a prihodi od privatizacije se nisu materijalizirali. Porezi se ubiru sporo, a prihodi od carina su mali zbog slabog kursa grivne”, ističe Blumberg.

“Uz kašnjenje tranše Međunarodnog monetarnog fonda, daljnje pogoršanje bi moglo izazvati haos koji se već proširio na druga tržišta u nastajanju. To će značiti da Kijev neće moći prodati državne obveznice za 2 milijarde dolara”, dodaje agencija.

“Čak i ako nam MMF dodijeli pomoć, nema puno vremena do kraja godine. Ako bude tržišnih fluktuacija, teško ćemo dobiti novac” , vjeruje zamenik predsjednika Narodne banke Oleg Čurij.

Predsjednik Narodne banke Ukrajine Dmirtij Sologub je optimističan oko izgleda da Kijev i MMF postignu sporazum. Međutim, upozorava kako to možda neće biti dovoljno da se izađe iz ove pat pozicije.

“Narodna banka je u vrlo teškoj situaciji i neće moći pokriti budžetski deficit”, zaključio je Dmirtij Sologub.

 

POSTAVI ODGOVOR

*