Бојан Димитријевић: Недић није одговоран за холокауст

У Вишем суду у Београду данас је сведочењем историчара Бојана Димитријевића настављен поступак правне рехабилитације председника пронацистичке квислиншке Владе Србије у Другом светском рату током окупације Немачке Милана Недића.

0

Димитријевић је у наставку сведочења тврдио да Недићева влада, као ни сам Недић не могу бити одговорни за холокауст, јер до краја 1943. године није могао да контролише припаднике својих безбедносних структура.

Он је рекао да су 1942. године по наредби немачког генерала Мајснера из Недићеве влада била изузета овлашћења полиције.

Димитријевић је сведочио и о улози Недићевих безбедносних структура у борби са устаницима 1941. године.4f3cfbf7852c063f020178c21e119bc9

На суђењу је прочитана и Недићева изјава из 1946. у којој је он навео да је вољно приступио сарадњи с Немцима зато што није било других политичких елемената који би то учинили.

Недић је у тој изјави тадашњим истражитељима објаснио и да је то учинио ради спасавања српског становништва од немачке одмазде која је 1941. године била најтежа.

„И те његове реченицу смо и данас поновили и разматрали њихову тежину са свим околностима које су пратиле његов (Недићев) рад у тим ратним годинама“, рекао је Димитријевић.

Он је изразио очекивање да ће процес трајати „још неко време“.

Унук Милана Недића Александар Недић је рекао новинарима да је данас потврђено да су се борбе у Србији водиле до децембра 1941. године и да је све после тога била локална власт.536780_101005c4_f

„Ово рочиште скида било какву сумњу, и кроз претходне сведоке и кроз документа, да српски народ има било какве везе с прогоном Јевреја, што је веома важно“, рекао је он.

Наставак суђења заказан је за 28. октобар.

Пре почетка суђења испред зграде Вишег суда у Тимочкој улици присталице СКОЈ-а и Нове комунистичке партије протестовале су због рехабилитације Недића, тврдећи да је издајник, док су они који подржавају поступак рехабилитације носили транспрент на којем је писало „Недић српски јунак“ .

Између две групе грађана није било инцидената, а зграду суда обезбеђивале су јаке полицијске снаге.

Поступак рехабилитације Недића почео је 7. децембра 2015, седам година пошто су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Милан Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији и савезничке снаге су га изручиле Југославији. Недићу није суђено, јер је 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*