Бојан Пајтић: Остајем у ДС; Младе људе нико није инструисао – никакав Сорош, Јанковић или ја

Бивши председник и посланик Демократске стране Бојан Пајтић изјавио је да нема намеру да напусти Демократску странку.

0

Како каже, поднео је оставку на мандат посланика у знак подршке студентима јер би останак у Скупштини Србије значио давање легитимитета актуелној власти.

„Поднео сам оставку на мандат посланика у знак подршке студентима. Осетио сам да као универзитетски професор имам обавезу да то учиним. Изласком на улице моји студенти су показали интегритет, памет и непоколебљиву вољу да не признају легитимитет режима“, рекао је Пајтић за дневни лист „Данас“.

Пајтић је казао да су протести грађана Србије „крик српске младости“ која, како је рекао, „не жели да се удави у блату лажи, крађе изборне воље, корупције и безнађа“.

„Већином опозиционих политичара (премијер и лидер СНС Александар) Вучић често манипулише. Медије је углавном ‘дресирао’, али му је народ непознаница. И зато се плаши“, рекао је Пајтић, који је професор на Прваном факултету Новосадског универзитета.

Истакао је да су људи који протестују – слободни људи, које „нико није довезао на протест“, већ су на њега дошли својевољно.

Како каже, „младе људе нико није инструисао – никакав Сорош, Јанковић или ја“.

На питање зашто им је требало осам дана да усагласе захтеве Пајтић каже да „управо да почетна анархичност говори да те младе људе нико није инструисао нити сабрао“.

„Млади су послушали узвик Стефана Хесела упућен њиховој генерацији – ‘побуните се’. И побунили су се. Немојте потцењивати улицу. Свако ко је бар пет минута гледао седнице Скупштине је свестан да је улица место лепих манира и оаза мудрости у односу на српски парламент“, наводи Пајтић.

Пајтић је навео да опозиција останком у Скупштини даје легитимитет владајућем режиму Александра Вучића и алиби политичарима из ЕУ, САД и других земља.

„Они знају да се у Србији живи у диктатури, али, ако опозиција седи у парламенту – значи, има парламентаризма, има дијалога, има легитимитета, има контроле и поделе власти“, рекао је Пајтић и додао да би бојкот опозиције био вест важнија од тога да се „неки посланик опозиције посвађао са госпођом (Мајом) Гојковић или Маријаном Ристичевићем“.

Упитан да ли ће у војвођанском парламенту формирати посланички клуб са Сашом Јанковићем, Пајтић је казао да се Саша Јанковић искристалисао као неко ко има мандат и обавезу да поведе нову опозицију – „другачију и са већим потенцијалом него што је данас случај“.

Протести у Београду и другим градовима почели су 3. априла, дан после председничких избора у Србији.

Грађани траже смењивање „политичке елите“ на челу с премијером Александром Вучићем који је добио највише гласова на председничким изборима, али резултат избора још није озваничен, траже фер и слободне изборе, смењивање чланова Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске медије, слободу медија и разрешење „свих корумпираних функционера“.

Б92/Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*