Bojko Banićević: Protestanska estetika

0

Srbi vole da protestuju. To je, valjda, dobar i brz način da se puste u pogon svi uspavani porivi za pravdom i junaštvom. Objekat borbe tu postaje skoro nebitan i još je i bolje (radi kretanja u bezbednim okvirima) ako Murat i Fon Makenzen budu zamenjeni Vesićem i Vulinom.

Postmodernizam je rascep između medija i života doveo do kraja. Politička stvarnost se ispraznila od duhovne i intelektualne supstance (zvanični simboli moći su urušeni a stvarne, kriptokratske instance su, duboko ispod njih, već skoro otkrile svoje čvrste temelje) i mediji su se napunili surogatima političkog bivanja. To je javno polje načinilo plitkim, obeskorenjenim i anti-intelektualnim, sklonim šljaštavim efektima i kratkotrajnim senzacijama. A to je, opet, omogućilo da političkom scenom počnu da krstare neznaveni, puki performeri i komedijanti – Donald Tramp i Boris Džonson, Beli Preletačević, onaj lik iz Kijeva, Vesić & Vulin (dobar naziv za večernji šou, zar ne?) , koji samo odrađuju posao (punjenja medijskog prostora obesmišljenim pseudo-političkim sadržajem) , da bi se obaveštajne operacije sa stvarnim uticajem na duše i umove obavile u što dubljoj tišini.

U tom smislu, naši današnji protesti čak mogu biti otpor Vučiću, ali ne mogu biti otpor „vučićevštini“ (atmosferi vučićevskog cajtgajsta) . Štaviše, savršeno naležu na dramaturgiju haosa (potrebnu medijskoj igri) , koordinisanu od strane onih koji tajno (instance moći) podržavaju Vučića, dok javno (televizija N1, na primer) stvaraju „sivu“ alternativu „crnoj“ stvarnosti. Tako N1 može uspešno da naplaši Vučića da će, u svakom trenutku, biti zamenjen novom klikom, nošenom na ramenima mase, u okviru koje je pravdoljubivost, urođenu srpskom narodu, najlakše raspiriti pa instrumentalizovati – zbog čega će se on, Vučić, još više truditi da ispunjava anti-srpske naloge.

Logika „lažnog dvojstva“ time biva ispoštovana, a ono što ostaje na površini je puko nadgornjavanje („Ja tebi fašisto, ti meni diktatore“) , bez ikakve dublje uvezanosti sa onim ešalonima poretka (lokalnog i globalnog) u kojima se stvarno odlučuje o (kako se to loše kaže) „sudbinama“ .

Što, dakle, protesti budu duže trajali, Vučić će se, ne bi li dokazao da nije isti kao Boško, a da je odaniji od Jeremića, sve velikodušnije bacati u naručje… (koga god da upišem, možda je već sad potrošen) … pri čemu će se i Boško ukazivati samo kao opozicioni „battle ram” za razbijanje kapija televizijskih „utvrđenja“ sa funkcijom usmeravanja  energije „nacionalnog korpusa“ prema unutra i „njima“ (a „oni“ , pak ne bi postojali bez „ovih“) , umesto prema spolja. A Boškove ideje (za razliku od onih Jeremićevih ili Đilasovih, ako je „ideje“ dobar naziv za to) zasnovane na hrišćanskoj sabornosti i narodnoj demokratiji, sad trajno iskompromitovane i potrošene, nikad neće moći da budu „pounutrašnjeni“ deo opozicionog paketa.

A mi? Pristajući na igru, dokazujemo, po ko zna koji put, onima koji nas baš i ne mirišu da i nismo ni za šta bolje od dubokih rovova iskopanih između nas a sutradan, ne dao Bog, i još dubljih jama.   

Jedan od stvarno dobrih argumenata za kretanje u beskonačne šetnje je onaj koji kaže da „nama godinama vladaju jedni te isti ljudi“ . Ne znam da li je to dobar razlog za proteste ali to je, po Bojkovom skromnom mišljenju, najbolja vest u svemu. Današnje čovečanstvo plaća cenu smrti sakralnih država, s čvrstim društvenim vertikalama i prestanku vladavine kraljeva, kneževa i vojvoda (onih kojima je vladanje dužnost, povezana na krucijalan način s njihovim životima, a ne običan „mrs“ i poslovna gaža) i uvođenja kategorije „profesionalnih političara“ .

A to što „profesionalnih političara“ u Srbiji nema više dovoljno, a što su se i oni koji su tu već razotkrili kao prevaranti – znači da kod nas, ipak, nema toliko ljudi spremnih da se time bave.

Zato se, u ovako skučenoj Srbiji, ako već neko mora da bude patriota, a neko izdajnik, ne treba uvek iznova čuditi pred istinom da je to, možebiti, jedan te isti čovek.

Nas zadatak je, zato, strganje maski, a ne pridruživanje karnevalu. Ma koliko, u nedostatku boja na Kosovu ili Bregalnice, ovaj bio zabavan.

serbimolot.rf

POSTAVI ODGOVOR

*