Болесно: Теча који је злостављао девојчицу, уз ватромет прослављао малу казну!

ОГОРЧЕНИ ОТАЦ ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: Педофил у кафани уз ватромет славио минималну казну! Исповест Јовице Смиљанића, оца С. С. коју је теча сексуално злостављао од њене шесте до 11. године. Ћерка из страха није смела да ми каже. Да сам знао можда бих и сам тражио правду

0

ОВО је страшно. Сачувао сам дете од разног зла, а од рођене крви нисам. Увече лежем, ујутру устајем с тим кошмарним сликама у глави. Не могу да схватим да ју је пет година злостављао, а да га је суд осудио на само три. Пресуда је срамота – каже, за “Новости”, Јовица Смиљанић из Кусатка код Смедерева, отац малолетне С. С. коју је теча сексуално злостављао од њене шесте до 11. године, за шта је неправоснажно осуђен на минималну затворску казну.

У исповести за наш лист, отац жртве наводи да није ни посумњао да супруг његове сестре од стрица ради такве грозоте његовом детету.

– Када бисте само прочитали пресуду, чули од мог детета шта је све преживела, занемели бисте – јецајући, кроз сузе прича овај човек. – Грозоте јој је радио. Претио да не сме ником да каже. Сирота, ћутала је годинама из страха, срамоте, незнања, шта ли? Није више могла да издржи, па се изјадала у школи. Сазнао сам тек кад је обавештена полиције. Тада ми је признала…

Он каже да је у то време његову децу чувао његов отац, јер је он радио на железници. Наводи да је сестру од стрица, супругу осуђеног Бата, практично одгајио његов отац у истој кући. Био им је и стари сват на свадби, а и живе – кућа до куће.

– Нисам ни у сну могао да претпоставим шта, да кажем моја крв, тај педофил ради мом детету. Можда бих правду сам тражио. Сада, они имају новца, стране пензије. Ја немам. Они се бране, брука је велика. Тврде да моје дете лаже. Славили су кад је изашао из притвора, у кафану ишао, бацали ватромет и петарде – у даху прича огорчени отац.

Каже да се узда у тужилаштво и моли за правду.

– Срамна је ово пресуда и за суд, и за државу. И максималних 12 година затвора је мало кад вам дете неко тако обележи – каже отац Јовица.

Пуномоћник малолетне С. С. Зоран Богићевић није могао да коментарише пресуду. Адвокат нам је кратко рекао да је осуђени имао знатне отежавајуће околности, и да не разуме због чега је добио минималну казну.

Суђење је било затворено за јавност, али засад, ни пресуда, па тако ни образложење, не могу бити јавни, одлучио је суд.

– Имајући у виду начин извршења кривичног дела за које је Златко Бат оглашен кривим, узраст и потребе малолетне оштећење, као и обавезу да јој се обезбеди правилан емоционални и физички развој, закључено је да се отправак пресуде не доставља лицима које нису странке у поступку до њене правоснажности – наводи председница Вишег суда Слађана Бојковић, на захтев “Новости” да нам достави копију пресуде.

Златко Бат осуђен је неправоснажно на три године и два месеца затвора за продужено кривично дело обљуба над дететом. Он је окривљен да је од 2006. до 2011. године више пута обљубио С. С. која је, кад је почео са сексуалним иживљавањем, имала само шест година. Терао ју је да га орално задовољава, дирао ју је по интимним деловима тела, и захтевао да и она њега додирује. Након година ћутања, девојка се пожалила школском педагогу, који је алармирао надлежне установе и полицију, која га је ухапсила у мају 2016.

Тужилац се жалио на пресуду, а Бат је на слободи, док се чека одлука Апелационог суда и правоснажност пресуде.

ПСИХИЧКИ И ЕМОТИВНО СТАБИЛНА

“НОВОСТИ” сазнају да је током поступка саслушано доста сведока, као и старији брат жртве. Девојка је детаљно описала злостављање. Више пута је упућивана на лекарско вештачење, којим је установљено да је психички и емотивно зрела и стабилна и да говори истину.

ОСУЂЕНИ НЕГИРАО СВЕ

ОДБРАНА тврди да је девојчица све измислила. Златко Бат (на слици) је чак тврдио да никада није ни долазила у његову кућу, док су сведоци одбране говорили да нису видели било шта што указује на злостављање. То исто тврди и супруга осуђеног, тетка .С. С.

Ј. ИЛИЋ, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*