Болести америчких председника

0

Здравствени проблеми Хилари Клинтон отворили су расправу о историјама болести бивших америчких председника. Амерички магазин „Ролинг стоун“ објавио је списак америчких председника који су скривали болести, од Вудроа Вилсона, преко Џона Кенедија и Харија Трумана, па до Роналда Регана. Једини изузетак у дугој историји заташкавања здравствених проблема у Белој кући био је Линдон Џонсон.

Грувер Кливленд, који је крајем 19. века у два наврата био председник САД, крио је здравствене проблеме до те мере да му је тумор уклоњен на јахти током наводног пецања. Тим од шест лекара му је, на броду, уклонио тумор, пет зуба и део горње вилице.

„Председник је болестан човек“, наслов је књиге коју је о Кливленду пре пет година написао Метју Алџио, који је навео да је Кливленд трагове операције крио брковима, као и да јавност о томе није ништа знала пуна два месеца.

Кливленд је до краја живота негирао те догађаје, а пуна истина је испливала тек 23 године касније.

И Вудро Вилсон је тајно оперисан у лето 1918. године, када су му уклоњени полипи из носа. Операција је остала тајна све до 2007. године, када су објављени записи његовог лекара.

„То је био велики подухват“, написао је Вилсонов лекар Кери Грејсон својој супрузи. „О томе нико ништа не зна, осим Идит Вилсон, госпођице Харкинс и Хувера. То је тајна која је за сада сачувана и мислим да је сада све у реду“, написао је Вилсонов лекар.

Годину дана касније, Вилсон је током председничке кампање доживео снажан мождани удар, услед чега му је остала паралисана цела лева страна тела. Његова супруга је и тај проблем успела да заташка, па су медији истину о Вилсоновом здрављу сазнали тек неколико месеци касније.

Вилсонов наследник у Белој кући, Ворен Хардинг, умро је од срчаног удара својој у канцеларији. Узрок смрти је покренуо лавину спекулација, пошто је његова супруга Флоренс забранила обдукцију.

У недостатку званичног извештаја, јавност је напала Хардингове лекаре.

„Новине, које су биле против Хардинга, нападале су нас, али то су чиниле и разне друге групе. Оптуживани смо да смо га изгладњивали, да смо га терали да једе док није умро, да смо га тровали… Било смо оптуживани да смо глупи, незналице и некомпетентни“, рекао је касније Хардингов лекар Реј Лиман Вилбур.

Хари Труман, који био био сјајног здравља у поређењу са својим претходником у Белој кући Френклином Деланом Рузвелтом, 1952. године тајно је примљен у болницу због грипа и озбиљне инфекције плућа. Тај догађај је скриван од медија, а Труманов портпарол Џозеф Шорт је на питања о здравственом стању председника одговарао да је реч о „повишеној температури и вирусној инфекцији“.

Здравствени картон Харија Трумана објављен је 2010. године, када је јавност сазнала детаље у вези са тим случајем.

Када је Двајт Ајзенхауер 1955. године доживео тежак срчани удар, јавности је у почетку саопштено да је председник „током ноћи имао проблеме са пробавом“.

Ајзенхауеров наследик, Џон Фицџералд Кенеди, имао је највише тајни од свих америчких председника. Кенеди је патио од Адисонове болести, али су његови лекари то упорно негирали. У стварности, та болест, због које бубрези не могу да производе хормоне, откривена је код Кенедија много раније и морао је свакодневно да узима коктел лекова.

Због те болести је, наводно, два пута пао у несвест у Овалној соби.

Линдон Џонсон је био редак изузетак у маси председника који су скривали здравствене проблеме. Џонсон је 1965. године, после операције жучне кесе, објавио подуже саопштење у којем је навео како је болест откривена и како је о операцији разговарао са потпредседником, члановима кабинета, Конгресом и генералима.

„Јавност ће, наравно, бити у потпуности информисана о развоју догађаја“, написао је тада Линдон Џонсон.

Информације о Алцхајмеровој болести Роналда Регана објављене су 1984. године, односно пуних пет година пошто је напустио Белу кућу. Дебата да ли је Реган показивао симптоме те болести и током председниковања трају и данас.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*