БОМБА У ВАТИKАНУ: Папин министар финансија и трећи човек цркве оптужен за вишеструко злостављање деце

1

Kардинал Џорџ Пел, префект Секретаријата за економска питања Kатоличке цркве, оптужен је у четвртак у Аустралији за вишеструко сексуално злостављање деце, а ради се о старим оптужбама које је поново категорично демантовао, преносе агенције

Највиши представник Kатоличке Цркве у Аустралији, 76-годишњи прелат уједно је и трећи човек Свете Столице за коју обавља дужност министра финансија. Он је до сада највише рангирани званичник Цркве прозван у афери педофилије.

У Риму га је у листопаду испитивала аустралска полиција.

„Полиција државе Викторије оптужила је Џорџа Пела за старе деликте сексуалног злостављања“, казала је новинарима помоћна повереница Шерон Патон. „Бројни су подноситељи тужбе повезани с тим оптужбама“. Пел је седамдесетих година прошлог века био свештеник у савезној држави Викторији.

Аустралијска полиција није објавила где су се догодили спорни случајеви ни старост наводних жртава. Аустралијска Kатоличка Црква објавила је да Пел категорички одбацује оптужбе, и да ће отпутовати у Аустралију како би се обранио од оптужби и „очистио своје име“.

Пел је позван 18. јула пред првостепени суд у Мелбурну како би био саслушан.

Kад су се први пут појавиле оптужбе против Пела, папа Фрања је рекао да ће причекати да аустралијско правосуђе направи прве кораке како би дао своје становиште о Пелу, и додао да његовом главном финансијском саветнику не би требало да судите медији.

 

Хина

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*