Борба за Косово у срцу Париза!

0

У КУЛТУРНОМ центру Србије у Паризу синоћ је отворена мултимедијална поставка која на нови и савремен начин публици приближава српско православно наслеђе са Косова и Метохије.

Званични назив изложбе, коју је отворио директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је „Косово и Метохија – десет корака“, а организована је у оквиру борбе за очување српске културне баштине на КиМ.
http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2016%20II//09/06N/pol-kulturni-centar3_620x0.jpg
– Намера нам је да изложбом допринесемо очувању нашег наслеђа и дамо ветар у једра нашој дипломатској борби у Унеску. Желимо да Запад из ове поставке коначно схвати да су хришћанство и хришћанска култура изузетно угрожени на КиМ – изјавио је за „Новости“ помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Јововић, који је поставио изложбу.

Изложба приказује богатство, традицију, геополитичку ситуацију, историјско и духовно наслеђе јужне српске покрајине. Комбинација је писаног и штампаног материјала, интерактивних медија, пројекција у четири димензије, објеката и обрађених фотографија.
http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//09/06N/izlozba%20pariz%20(7).jpg
Наш саговорник наглашава да ниједна изложба до сада није прошла кроз два миленијума нашег богатог културно-историјског наслеђа на КиМ. Поставка покрива време од најранијих хришћанских радова и цркава, првих српских светаца, преко раних српских држава и периода турске окупације, до последњег погрома српског становништва и тренутног стања на КиМ.

Идеја је да све ово буде најава за сталну поставку у земљи и иностранству.

Поставка ће у Паризу бити отворена до 18. септембра.

ПОДРШКА ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

ИЗЛОЖБУ су организовали Канцеларија за КиМ и Општина Звечан, уз сарадњу више института, сарадника, научника и стручњака, и подршку Епархије рашко-призренске и владике Теодосија. На отварању су били и представници страног дипломатског кора, Унеска, уметници.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*