Борци Републике Српске подижу споменик зверски убијеном дечаку

Обезбеђен камен за израду споменика дечаку из Доње Каменице зверски убијеном јуна 1992. године. Борс ће учинити да се поклопе датуми изручења злочинца и дизање споменика

0

– Споменик Слободану Стојановићу, дванаестогодишњаку из села Доња Каменица кога је јуна 1992. на зверски начин убила његова комшинца Елфете Весели биће подигнут у најкраћем року. Треба да се временски поклопи са тренутком када ову „жену звер“ из Швацарске изруче суду у БиХ. Борци РС дгују споменик малишану који је убијен јер се вратио по свог везаног пса у село и намерни смо да одужимо дуг – овако за „Новости“ говори генерал Миломир Савчић, први човек БОРС.

Акцији подизања споменика дечаку у Дрињачи или Зворнику која је кренула још 2008. па стала, да би би поново била актуелизована после писања нашег листа с почетка овог месеца прикључио се и академик Драгољуб Мирковић, ликовни уметник и власник фирме „Евро мермер“ из Бијељине. Како је рекао за „Новости“ спреман је да уради бесплатно све радове на спомен знамењу који се односе на камен и његову обраду.

Вели, биће му част да сарађује са највећим живим српским вајаром Миодрагом Живковићем, који је направио идејно решење споменика „Дечак са псом“. Такође, у општини Зворник и парохији СПЦ у овом граду влада једногласно мишљење да се споменик Слободану мора направити.

И док се чека да се Елтефе Весели, Албанка која је осумњичена да је у јуну 1992. године, уморила Слободана Стојановића појави у Сарајеву, „Новости“су контактирале са Слађаном Црквењаков, сестром покојног дечака и једином живом особом из породице палог дечака. Отац Илија и мајка Десанка умрли су опхрвани тугом. Каже да ју је „обрадовала вест да ће осумњичена за смрт њеног брата бити изведена на суд“.

– Сувишно је било шта говорити о минулим годинама и какав је бол за губитком најмилијих. Посебно је тешко сестри кад остане без брата – каже Слађана. – Имам троје деце, бринем о њима, носим успомене на моје најмилије и нећу много да говорим. Туга и бол…

Драгољуб Мирковић и Миломир Савчић

Драгољуб Мирковић, уметник и привредник који се прикључио иницијативи, досада је урадио бесплатно више од 500 споменика палим борцима минулог рата.

– Трагедија дечака и његове породице најмање што заслужује је достојан белег и ја сам на располагању. Борачкој организацији РС коју води генерал Савчић данас се верује и што он каже тако ће бити. И не мање битно-кривци за Слободанову смрт морају бити кажњени.

НЕЗАПАМЋЕНО НЕПОЧИНСТВО

Елфете Весели која је сумњичена да је заједно са другим особама, у лето 1992, у близини места Доња Каменица код Зворника, на изузетно свиреп начин, хладним оружјем, усмртила Слободана Стојановића (12) а која је недавно ухпшена у Швајцарској успротивила се добровољном изручењу по скраћеној процедури у БиХ. Више сведока је окривило за овај злочин. Полицијски записник са обдукције посмртних остатака малог Слободана показао је да је дечаку стомак био расечен у облику крста, да му је одсечено уво и да му је пуцано у главу из непосредне близине. Дванаестогодишњи Слободан Стојановић сахрањен је у селу Дрињача крај Зворника, а обдуковао га је патолог Зоран Станковић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*