Борис Степанов: Сорош се заиграо

0

Сороша одавно називају марионетом која је организовала и плаћала „наранџасте револуције“ у Европи и на Блиском Истоку. Осим тога, више пута су га хватали да при смени власти у некој држави одмах за ситне паре купује предузећа која сматра да је добро поседовати. Пошто би уложио неколико милиона долара он је, мецена, зарађивао десетине милијарди.

Тако је било у бившој Југославији. Сорош се и у својој отаџбини, Мађарској, дуго борио са Виктором Орбаном. Међутим, у Будимпешти су брзо сасекли свог бившег сународника и потрудили се да му затворе све путеве за такав „бизнис“. Ипак се Сорош није дао тако лако смирити. За њега не постоје никакви центри који би га могли задржати. Прикривајући се паролама „Слобода, једнакост, братство“ он је одлучио да покуша да дестабилизује ситуацију у САД. Улагао је и улаже огромна средства у Демократску партију, помагао је Хилари Клинтон. А сада не жали снагу како би распалио супротности међу Трамповим присталицама и његовим противницима.

Акције су му идеолошки ангажоване и добро финансиране. Политичке елите САД су искидане и међу њима постоје озбиљне размирице. Најважније је да се противник уклони и да се за његово уништење не жале средства. Сорош има неограничене финансијске могућности и против републиканаца може да ради још јако дуго. Тим пре, што су шеме прорађене и дотеране у Европи. Сада би могла да се прави социјална напрегнутост и у Сједињеним Државама. Схватајући све то преко 110 хиљада Американаца је потписало петицију са молбом председнику Доналду Трампу да Џорџа Сороша прогласи за терористу. Њени аутори тврде да је Сорош упорно покушавао да дестабилизује ситуацију тако што је радио против интереса земље и њених становника. Аутори захтевају од власти да се Џорџ Сорош и све његове организације и њихови чланови хитно прогласе за домаће терористе, и да се његова лична имовина и активе конфискују.

Разматрање Сорошових послова и његових поступака ће омогућити да се започне провера његове бизнис-империје, а то може да му нанесе озбиљну штету – како његовој репутацији, тако и у финансијском погледу. Сорошова компанија Quantum је зарадила за хеџ фондове рекордних 35 милијарди долара. Међутим, овог филантропа окривљују и за организовање финансијске кризе у Енглеској, а постоји и сумња да је учествовао и у политичким манипулацијама. Петиција је у САД објављена у јануару 2017.године. Сорош је при том оптужен и за подривање основа демократије и лобирање за своје кандидате на изборима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*