Boris Stepanov: Soroš se zaigrao

0

Soroša odavno nazivaju marionetom koja je organizovala i plaćala „narandžaste revolucije“ u Evropi i na Bliskom Istoku. Osim toga, više puta su ga hvatali da pri smeni vlasti u nekoj državi odmah za sitne pare kupuje preduzeća koja smatra da je dobro posedovati. Pošto bi uložio nekoliko miliona dolara on je, mecena, zarađivao desetine milijardi.

Tako je bilo u bivšoj Jugoslaviji. Soroš se i u svojoj otadžbini, Mađarskoj, dugo borio sa Viktorom Orbanom. Međutim, u Budimpešti su brzo sasekli svog bivšeg sunarodnika i potrudili se da mu zatvore sve puteve za takav „biznis“. Ipak se Soroš nije dao tako lako smiriti. Za njega ne postoje nikakvi centri koji bi ga mogli zadržati. Prikrivajući se parolama „Sloboda, jednakost, bratstvo“ on je odlučio da pokuša da destabilizuje situaciju u SAD. Ulagao je i ulaže ogromna sredstva u Demokratsku partiju, pomagao je Hilari Klinton. A sada ne žali snagu kako bi raspalio suprotnosti među Trampovim pristalicama i njegovim protivnicima.

Akcije su mu ideološki angažovane i dobro finansirane. Političke elite SAD su iskidane i među njima postoje ozbiljne razmirice. Najvažnije je da se protivnik ukloni i da se za njegovo uništenje ne žale sredstva. Soroš ima neograničene finansijske mogućnosti i protiv republikanaca može da radi još jako dugo. Tim pre, što su šeme prorađene i doterane u Evropi. Sada bi mogla da se pravi socijalna napregnutost i u Sjedinjenim Državama. Shvatajući sve to preko 110 hiljada Amerikanaca je potpisalo peticiju sa molbom predsedniku Donaldu Trampu da Džordža Soroša proglasi za teroristu. Njeni autori tvrde da je Soroš uporno pokušavao da destabilizuje situaciju tako što je radio protiv interesa zemlje i njenih stanovnika. Autori zahtevaju od vlasti da se Džordž Soroš i sve njegove organizacije i njihovi članovi hitno proglase za domaće teroriste, i da se njegova lična imovina i aktive konfiskuju.

Razmatranje Sorošovih poslova i njegovih postupaka će omogućiti da se započne provera njegove biznis-imperije, a to može da mu nanese ozbiljnu štetu – kako njegovoj reputaciji, tako i u finansijskom pogledu. Sorošova kompanija Quantum je zaradila za hedž fondove rekordnih 35 milijardi dolara. Međutim, ovog filantropa okrivljuju i za organizovanje finansijske krize u Engleskoj, a postoji i sumnja da je učestvovao i u političkim manipulacijama. Peticija je u SAD objavljena u januaru 2017.godine. Soroš je pri tom optužen i za podrivanje osnova demokratije i lobiranje za svoje kandidate na izborima.

POSTAVI ODGOVOR

*