Борислав Комад: Тачи против Харадинаја

За наводног председника наводне државе Косово био би то велики добитак јер би се тако ослободио свог најљућег непријатеља на нарко-тржишту

0

У ишчекивању 2. марта, када ће бити саопштена одлука Апелационог суда у француском граду Колмару да ли ће ратни злочинац Рамуш Харадинај бити изручен према захтеву Београда, или ослобођен сваке одговорности, српско правосуђе, с обзиром на документацију се нада повољном исходу, али то жели и Хашим (боље рећи Хашиш) Тачи!

За наводног председника наводне државе Косово био би то велики добитак јер би се тако ослободио свог најљућег непријатеља на нарко-тржишту, а сви знају да Тачи командује продајом и препродајом дроге на Косову, а Харадинај је апсолутни господар метохијске нарко-пијаце. Једино што имају заједничко је мржња према свему што је српско.

– Апелациони суд у Колмару у очекивању одлуке нуди три могућности: може да наложи прикупљање додатних информација и затражи разматрање случаја на следећој седници, или да одбије или прихвати захтев за изручење – изјавила је портпаролка суда у Колмару.

Уколико пак, вели она, Апелациони суд утврди да су испуњени услови за изручење Харадинаја, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада, односно њено министарство правде.

Оно што брине су досадашња искуства, истина од пре безмало 40 година, кад су неки немачки судови дозвољавали изручење усташких терориста тадашњој југословенској држави, а влада, у тадашњем престоном граду СР Немачке Бону, увек стављала вето. Тим поводом, имао сам прилику да у неколико случајева ослобађања усташких терориста и разговарам са министрима правде и унутрашњих послова и забележим њихове више него неубедљиве разлоге за одлуке које су доносили и објавим их у „Новостима“.

Уз наду да се другог марта ове, неће репризирати одлуке Владе СР Немачке из 1978. године, за десетак дана сазнаћемо одлуке и Апелационог суда у Колмару и владе у Паризу, али морамо имати доста резерви.

Јер, уз часне изузетке, ваљало би знати како смо ми кроз историју више волели Француску уз често неузвраћену жељу да она и нас заиста заволи.

Сада потомци Гала имају прилику да, изручењем ратног злочинца Харадинаја, породицама српских жртава улију макар малу утеху за бол и велико оправдање за наду.

Борислав Комад, новинар

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*