Борко Стефановић: Сви у Србији знају о енормном богаћењу Вучићевих министара, пријатеља и кумова – само шапућу

Лидер Левице Србије Борко Стефановић каже да се ствара једна нова групација око Саше Јанковића и да је једини начин да се победи Вучић - једна колона опозиције. Сматра да Јанковић треба да предложи неки заједнички приступ, а да су протекли избори отклонили тај осећај надуваности код неких лидерчића из опозиције да су много битни.

0

Седница Скупштине Србије која је прекинута 1. марта током утврђивања дневног реда због предизборне кампање, настављена је данас. Након три сата утврђен је дневни ред. Седница о иницијативи за смену председнице парламента биће накнадно одређена. Део опозиције због тога негодује.

Лидер Левице Србије, некадашњи посланик Борко Стефановић је изјавио да је опозиција требало да бојкотује рад скупштине.

Гостујући у Дану уживо, рекао је да не види шта је опозиција добила са две паралелне инцијативе за смену Маје Гојковић.

Излазак из Скупштине има лоших страна, каже, додајући да тиме губите могућност да „имате микрофон“, али позитивна страна је, како наводи, да грађани и свет виде да је „ово аутократски режим“.

Левица Србије је била за то да имамо једног заједничког кандидата, али сви су хтели да буду лидери, људи су сви кренули сами да се кандидују, рекао је говорећи о протеклим председничким изборима. „Није било озбиљног договора, опозиција се поделила, сујете су прорадиле“, наводи.

Циљ ове садашње опозиције је да преживи јер функционише у катастрофалним условима, оцењује Стефановић. Каже да у Србији већ пет година траје политички прогон опозиције, и да ће онај ко то преживи бити као ендемска врста.

Сматра да ликови из деведесетих, с политичке сцене, морају да оду у пензију. Опозицији замера то што мање-више желе да се систем само поправи. А цео систем је лош, криминализован, тендери су намештени, медији су под контролом, институције су нарушене, млади одлазе у иностранство, а ви кажете ја желим три минута за говорницом, додаје.

Сматра да опозиција треба да се прикључи, односно да преузме захтеве студената. Бунт није због Вучићевих 55 одсто, већ због тога како је дошао до тих резултата – нелегално и нелегитимно, поткупљивањем, с потпуним медијским мраком, осим пар часних изузетака, додаје.

Говорећи о протестима, каже да иде у шетње, да је лепо примљен, а да је тамо у својству грађанина.

„Слобода се ваља улицама, ја позивам грађане да дођу у што већем броју… Част ми је да један Мартиновић прво извади на РТС моју фотографију“, каже.

Сагласан је са констатацијом да протести помало јењавају, али додаје да се то може променити у једном дану, и да све зависи од неформалних организатора „ко год то био“, али и потеза власти. Сматра да су будалаштине да иза протеста стоје неке политичке партије и наводи да то режим пласира јер не могу да верују „да неко није задовољан њиховим добрим животом“.

„Замислите дрзнуо се неко ко је против енормног богаћења Вучићевих министара, пријатеља и кумова који су све тендере наместили, који су се енормно обогатили, то у Србији сви знају, само шапућу“, казао је.

Н1/НСПМ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*