Бошко Козарски: Православни херој(и)

0

Потпоручник ратне морнарице Грчке Маринос Рицудис, име које ће златним словима остати уписано у књигу српских пријатеља уз Венизелоса, Арчибалда Рајса, Николаја Романова, Флоре Сандес…

Маринос, официр на врхунцу каријере, у служби своје државе, једног пролећног јутра 1999. добија наређење да изврши задатак – напад на српску војску и народ уопште. Као што је касније и поновио на суђењу због одбијања наредбе, одговор на ту за њега страшну команду, био је: „Казните ме, не желим да убијам православну браћу!“

Због свог хришћанског поступка, пред грчким судом осуђен је на три године затвора, а пред српским народом, али и целом православном васељеном, на вечну славу и захвалност.

Колико је нас још спремно, попут Мариноса, да сведочи животом и поступцима оно што устима исповеда? Колико нас ће жртвовати своју каријеру, уколико би пословање које спроводимо укључивало наношење штете и бола грчком народу?

Е, ту се разликује жито од кукоља које се једнако њише на ветру историјске епохе! Ту православље показује своје божанско лице. „Грчка је сувише мала да би учинила такву подлост“, одговорио је својевремено Венизелос када су светски господари захтевали да албанска голгота Србима буде последњи чин.

Чак је и један либерал поступио по духу Истине и спасао братски народ. Наша заједничка вертикала у свим историјским околностима, супротно законима хоризонтале садашњег момента, стављала нас је раме уз раме, Србе и Грке, православце. Гледано кроз диломатске наочаре, Срби данас имају много пријатеља, читаве народе са својим руководствима.

Слаткоречиви, вербално широкогруди и нападно блиски као да не знају да православље није празнословље. „Познаћете их по њиховим делима“, рече Христос и познадосмо их. Грци, доказано, јесу наши пријатељи, савезници, наша браћа, православна браћа, наши доказани православни хероји.

 

Аутор: Бошко Козарски, оснивач српско- руског центра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*