БОШКО: Направити што шири Савез за Србију да бисмо спречили издају Косова

0

Председник Двери, Бошко Обрадовић, одговарао је на питања која се тичу Савеза за Србију, медијским спекулацијама о поделама у Дверима и оптужбама које су се појавиле на друштвеним мрежама.

* У неколико изјава сте рекли да сте се одлучили за Савез како би се опозиција снажније противила правно-обавезујућем споразуму са непостојећом државом Косово и како бисте могли снажније да се супротставите Вучићевој политици издаје Косова. Како мислите да се борите против издаје Косова са онима који су већ били на власти, који су покренули ове преговоре и да ли ће Ваши партнери у Савезу стварно поштовати заједнички став о Косову?

– Ми нисмо ничији адвокати и сви смо свесни прошлости свакога од нас. Тренутно је најважније како се ко у овом одсутном тренутку определио, а сви наши партнери из Савеза за Србију су се определили да стану у одбрану Космета у саставу Србије и то ће јавно потписати на оснивачком скупу почетком септембра. Ако то не буде тако и ако тај договор неко не буде поштовао – то није одговорност Двери. Ми никада нећемо одступити од борбе за КиМ. А оно за шта се боримо, управо то Косово, је толико важно да вреди покушати направити шири Савез који би спречио издају. Јер Вучић се очигледно већ неко време спрема да призна независно Косово. Двери се саме и без медија не могу изборити против тога. Са другима из опозиције који су се изјаснили да су против тога да потпишемо тај правно-обавезујући споразум и да признамо независно Косово повећавамо шансе да се супротставимо Вучићевој издаји.

* Кад већ помињемо прошлост, до недавно сте критиковали не само Вучића већ и бившу „жуту“ власт, а имали сте и слоган „Да ови оду, а да се они не врате“ на градским изборима у Београду. Како сада на то гледате?

– Занимљиво је да је већина оних због којих смо критиковали ту бившу власт сада у СНС-у. Ту су и Горан Весић, и Синиша Мали, и Јелена Триван, и Небојша Крстић, и многи други, и нисам променио мишљење о свему лошем што су радили тада и што раде сада када су опет на власти само у другим дресовима. Тачно је да сам раније критиковао и Драгана Ђиласа са којим сам сад у Савезу. Али је исто тако тачно да су њега и ДС бирачи казнили за тадашњу политику и да је он имао понуде да буде исти као и Горан Весић и приђе СНС-у, али није на то пристао. Програм око ког смо се договорили и начин одлучивања у ком имамо право вета су нам гаранција да са њим и са свим другима у Савезу можемо сарађивати. А Драган Ђилас је још у време те власти доказао да се разликује, макар у економским погледима, од ДС, јер је задржао ПКБ у власништву града Београда и није дозволио приватизацију овог стратешког привредног ресурса Србије који СНС сада жели да прода, што јасно говори да имамо исто схватање економског патриотизма.

* Помињали сте да тај програм садржи многе тачке програма Двери попут породичне политике, доношења Закона о пореклу имовине, економског патриотизма, заштите ћирилице… Неки кажу да је то само списак лепих жеља и да остали у Савезу то неће спроводити.

– Прво, ми можемо гарантовати да ћемо ми то спроводити. Што се других тиче људи су потписали тај програм и стали иза њега. Потписали су програм који је у много чему близак програму Двери, и то нешто значи. Значи да је то политика која полако јача и побеђује у Европи и да сви наши партнери стају иза ње.

* Опет, како можете поверовати да ће Вук Јеремић и Драган Ђилас стварно пристати на Закон о пореклу имовине?

– Ко се како обогатио и како радио треба да утврди закон, а не медији или ми. Питање је зашто Вучић није донео овај закон иако га је обећавао, зашто он није испитао порекло имовине било кога, па и Ђиласа и Јеремића, кад већ толико о том прича. Ми зато инсистирамо на овом закону и нећемо од тог одустати, па кад то уведемо нека се најпре испита имовина свих оснивача Савеза за Србију, а на првом месту моја, па онда и Ђиласова и Јеремићева.

* Рекли сте да напади медија показују да је Савез добра одлука и да сада неће моћи да се оствари Вучићево обећање да Двери никада више неће ући у Скупштину. Зар није боље и не ући у Скупштину него правити „труле компромисе“ како их називају неки медији?

– То је управо оно што власт жели и зато на сваким изборима 20% гласова остане испод цензуса и прелије се Вучићу. Да ли је боље да дате свој глас Вучићу тако што ћемо сами остати испод цензуса или да кроз овај Савез омогућимо да породична, нормална, патриотска и хришћанска Србија настави да има своје представнике у Скупштини? Ја мислим да је боље ово друго. Не морам ја бити у Скупштини, нисам се родио са посланичким мандатом. Али представничко тело треба да има народне посланике из једне модерне српске патриотске политичке организације са породичним програмом каква су Двери.

* Зашто онда нисте направили Патриотски савез и тако се борили за медијски простор и Скупштину?

– Патриотски блок је већ у Савезу за Србију. Ту су поред Двери и наши досадашњи партнери: Здрава Србија Милана Стаматовића и Покрет Срба са КиМ „Отаџбинаˮ на челу са Славишом Ристићем и Марком Јакшићем, а очекује се и приступање ДСС-а. Постоји простор и за друге патриотске организације, које могу да уђу у Конференцију СЗС.

* Одлука Главног одбора Двери о Савезу је изазвала бурне реакције. Да ли је истина да је већина чланства против и да је прекршен Статут?

– Убедљива већина присутних чланова Главног одбора гласала је за улазак у Савез. Велика већина чланова Председништва је за Савез. Апсолутна већина локалних одбора Двери по Србији које смо анкетирали изјаснила се за Савез. Мислим да то довољно говори и да је јасно да нема речи о кршењу Статута. Конкретно, ова одлука је донесена у складу са чланом 17, став 2, тачка 7 и чланом 21, став 1, Статута Српског покрета Двери.

* Али неки функционери и чланови су ипак незадовољни и прича се о напуштању странке?

– Медији су свашта писали о расцепу и изласцима из Двери, а наши високи функционери који су били против уласка Двери у Савез, попут Ивана Костића, су то јавно демантовали. Они који су против остају у Покрету и поштоваће одлуку већине. Не видим ништа спорно у томе да постоје различита мишљења, али политичка одговорност се показује управо поштовањем одлуке већине. Ми смо демократска политичка организација, код нас се не гласа на звонце као у СНС, и имати различито мишљење и гласати другачије од већине – код нас је нормална ствар.

* Појавио се плакат са сликама 50 чланова ГО Двери на ком је писало да заједно са вама учествују у некаквој америчкој операцији и појавило се наводно писмо које сте послали Ђиласу у коме се помињу некакве паре. Колико у томе има истине?

– Што се писма тиче, то данас свако може да направи у фотошопу и нико није наиван да мисли да би се такве ствари договарале званичним писмима, побогу. Јасно Вам је ваљда да иза тога стоји СНС и да су то најобичније клевете и подметања да би се Двери оцрниле у јавности, а да ми у овом медијском мраку немамо нигде могућност да одговоримо. А плакат је био један скандалозан начин да СНС изврши притисак на наше чланове ГО. Неким члановима су плакати лепљени на врата стана. То је угрожавање безбедности и невиђен притисак који подсећа на време нацизма и комунизма када су људи етикетирани на тај начин. И то је један од показатеља колико им је било важно да спрече нашу одлуку, као што су даља свакодневна медијска пљувања по Дверима од стране режимских медија само доказ да смо донели праву одлуку када смо одлучили да постанемо један од оснивача Савеза за Србију.

* На друштвеним мрежама су се појавиле још неке оптужбе, тврдње о сусретима са представницима амбасаде САД, подаци о једном члану Председништва чија фирма наводно послује са САД, итд..

– Једино од свега тога што је истина је да нам је прошле године стварно стигао позив из амбасаде САД да дођемо на састанак. А чак се и из тог што је подељено на друштвеним мрежама (а ради се о високотехнолошком криминалу крађе наше електронске преписке!) види да ми на тај састанак нисмо отишли, јер немамо шта да незванично разговарамо са западним амбасадама. Посебно је интересантно, а то нико није поменуо, да се из те украдене преписке са седнице Председништва види да и сам службеник амбасаде САД пише да они нису никад имали сусрет ни са ким из Двери. А посебно ми је смешно ово око фирме која послује са САД. По тој логици су сви грађани који послују са иностранством страни агенти и плаћеници? Вучић се стално хвали са страним инвестицијама, да ли је онда и он страни агент?

* У реду, све ово су онда измишљотине и медијски спинови, али појавиле су се и фактуре и докази о томе како су Двери трошиле финансијска средства која добијају из државног буџета. Како то коментаришете?

Агенција за борбу против корупције никада није нашла ништа спорно у финансијском пословању Двери, јер ми сваке године подносимо финансијске извештаје и мишљење ревизора, а предмет смо надзора и од стране ДРИ. Видим да је на напредњачким ТВ ПИНК и ТВ Студио Б главна вест прошлогодишња прослава 18 година Двери. Па видите, сви говоре о томе колико се новца потрошило, а нико о томе колико је људи присуствовало том догађају. Наша идеја је била да окупимо чланове из целе Србије и да заједно прославимо 18 година тешке борбе, и на тој прослави било је преко 1500 људи. То вече је утрошено у просеку око 300 динара по особи. То заиста није много за једно славље након 18 година постојања. Ако је то неопростива грешка која нам се ставља на терет, признајем – криви смо. А што се других фактура тиче мени није јасно шта је поента – да немамо фактуре и папире рекли би да кријемо како трошимо новац и да стављамо у своје џепове. А када имамо све папире и као и остале странке трошимо новац на услуге маркетинга, адвокатске услуге и слично онда то опет није у реду. Власт једноставно не може Дверима да нађе ништа спорно за ових 20 година нашег постојања и рада и онда мора да измишља и лаже.

* И за крај, да се вратимо на 30 тачака. Ту се не спомиње ни ЕУ, а ни низ других тема попут става о Сребреници, о Ратку Младићу итд. Да ли то значи да сте уласком у Савез променили своје ставове и како сте успели да се договорите са онима са којима имате неке политичке разлике?

– Добро сте приметили. ЕУ више није актуелна тема. Бавимо се Србијом. Сви све више сиромашимо, постајемо јефтина радна снага, а деца нам одлазе у иностранство. Какве ту онда више има везе ко је мало више лево или десно или је у средини и ко како мисли о ЕУ која је сама најавила да нема проширења бар још 10 година? Овде је питање да ли хоћеш нормалну државу Србију. Ми се, наравно, нисмо одрекли наших ставова и наставићемо да их износимо јер сви у Савезу задржавају аутономију у деловању. Али је 30 тачака оно на чему ћемо радити заједно и већ са формирањем Савеза смо очигледно добро уздрмали ову власт што се види по реакцијама режимских медија.

Двери неће одступити од своје суштине, свог идентитета и програма. Само смо ујединили своје снаге са другима из опозиције да све учинимо да сменимо овај катастрофални режим и да вратимо нормалан живот у Србију: нормалне изборе, слободне медије, нормалну скупштинску дебату и да онда свако може слободно да представи своје политичке идеје и да грађани могу слободно да гласају на изборима, без притисака, уцена и малтретирања којима су сада изложени под овом криминалном и лоповском влашћу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*