Бошко Обрадовић: Препрека Вучићеви људи у опозицији

0

Нико од нас самостално не може да се избори против ове све тоталитарније власти, а предност опозиционе сарадње је у борби за слободне изборе и слободне медије без којих нема демократије у Србији, оцењује у разговору за Данас лидер покрета Двери Бошко Обрадовић…
Ипак, за Обрадовића је од велике важности шта се тачно подразумева када се говори о опозиционим блоку, као и то на ком изборном нивоу би он могао да наступи. Ако је у питању прављење опозиционог блока за обезбеђивање фер и поштених изборних услова и равноправног медијског третмана свих изборних учесника, он подсећа да су Двери одавно заговорник таквог концепта уједињења опозиције.

– Сматрам да смо направили озбиљну грешку што као опозиција на тај начин нисмо заједнички наступили пред председничке изборе и лично мислим да треба бојкотовати сваке следеће на којима немамо основне услове за нормалан изборни процес. Па нека Вучић изведе 25 одсто грађана на изборе и тако оголи своју диктаторску власт – наводи Обрадовић, додајући да у опозицији мора постојати апсолутна сагласност и јединство да би бојкот успео.

С друге стране, уколико опозициони блок подразумева предизборну коалицију, Обрадовић тврди да њу није тако једноставно направити због свих идеолошких разлика међу партијама.

– Када су у питању градски избори у Београду – то је локални ниво и ту треба све заједнички учинити да се смени катастрофална власт СНС-а и СПС-а, али уколико говоримо о ванредним републичким изборима, ту Двери могу ићи само у принципијалне и програмске предизборне коалиције – категоричан је Обрадовић.

Он упозорава да су поред програмских разлика и идеолошких супротстављености, озбиљна препрека за уједињење опозиције Вучићеви људи убачени у њене редове, али и сујете и лидерске амбиције које би коначно требало занемарити.

– Лично сам у контакту са свим лидерима парламентарне и ванпарламентарне опозиције са којима непрестано разговарам о свим могућим облицима сарадње. Ако постоји добра воља и заједнички циљ – постоји и начин за нашу сарадњу. Мислим да опозиционо оријентисани грађани то очекују од нас. Исто тако многи наши бирачи имају одијум према некаквом новом ДОС-у, јер је онај стари био изузетно штетан по Србију и не сме да нам се понови – истиче Обрадовић, нагласивши да Двери у нечему таквом – што ће бити под контролом западних центара моћи и радити за туђе интересе – сигурно неће учествовати.

Лидер Двери поручује евентуалним партнерима из опозиције да тај покрет не жели да буде део нових западних обојених револуција, али су више него заинтересовани и спремни да буду део великог свенародног опозиционог фронта за смену Вучићеве власти.

Упитан да ли дели мишљење појединих опозиционих актера на политичкој сцени да ће, уколико СНС изгуби изборе у Београду, то бити почетак краја његовог режима, Обрадовић одговара потврдно, уз коментар да је градоначелник Београда једна од најјачих политичких фигура у Србији.

– Београд располаже огромним буџетом, сва сила политичке, економске и медијске моћи концентрисана је у главном граду. Можда није добро за Србију што је тако, али је то тренутно чињеница. Тако да ако Вучић изгуби Београд – то ће засигурно бити почетак његовог политичког пада. Зато је толико важно да на београдским изборима говоримо о локалним градским проблемима, а не о великим темама, као и да испред свега ставимо интерес да Вучићев режим, са свим својим сателитима, буде поражен на овим изборима – напомиње Обрадовић и подсећа да ће поред СПС-а, Чеда Јовановић и Војислав Шешељ, а можда и још понеко из опозиције на престоничким изборима „трчати“ заједно са СНС-ом.

Живковић нема тежину да намеће рокове

На питање како коментарише недавну изјаву председника Нове странке Зорана Живковића, да је крајњи рок да се опозиција уједини крај јуна, Обрадовић одговара да Живковић више нема такву политичку тежину да би његов став био опредељујући и обавезујући, те кад су разговори политичких странака у питању, мора да постоји договор, а не задавање рокова и услова.

„Изјава части“

Као најважнији део договора за заједнички излазак опозиције на предстојеће изборе, Обрадовић истиче потписивање „изјаве части“ од стране њених лидера, у којој би стајало да после градских избора у Београду или ванредних парламентарних избора нико из опозиције неће ући у власт са Александром Вучићем и СНС-ом. „За оног који ту изјаву одбије да потпише, бирачи ће знати да је тројански коњ у опозицији и да све време ради за Вучића – као Ненад Чанак у Новом Саду, Бошко Ничић у Зајечару, или ДСС у Чачку“, оцењује Обрадовић.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*