Бошко Обрадовић: Србија ни сад не контролише ГМО, а камо ли кад се укине Закон

0

Расим Љајић је изјавом да једемо ГМО храну признао да власт у којој он учествује крши Закон о ГМО и практично противзаконито дозвољава увоз хране која садржи ГМО.

Расим Љајић ништа није учинио да се то спречи и закон поштује, из чега закључујемо да он то ради намерно као ГМО лобиста. Расим Љајић и Вучићева Влада већ четири године, као и претходне власти, толеришу велики број пољопривредних површина које су противзаконито засејане ГМО семеном широм Србије, а сада смо видели и да се дозвољава увоз такве хране. Откуда право једном министру да крши Закон? Ако сада када закон забрањује увоз и промет ГМО инспекције не раде свој посао – како ћемо спречити дистрибуцију ГМО када закон дозволи увоз и промет?

Вечити министар опште праксе Расим Љајић заправо нема појма о овој теми и није погледао резултате истраживања бројних светских научника који су доказали штетност ГМО за људско здравље, што би као лекар по професији требало да уради. Каква је то брига за грађане Србије када им се потура храна штетна за њихово здравље и када годинама у Србији није у функцији Национална лабораторија за контролу исправности хране?

У домену недозвољеног узгоја ГМ семена на ораницама у Србији, озбиљан проблем су и капацитети Фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Подсећам на саопштење ове инспекције да је само у 2014. години, тест тракама прегледано око 1600 парцела соје. Са парцела кoje су показале позитивне резултате тест траком, узето je укупно 49 узорака који су прослеђени на лaбoрaтoријскo испитивање.

Дoбиjeни резултати лaбoрaтoријскoг испитивања показали су да од 49 узетих узорака у 45 je потврђена генетска мoдификaциja. Укупна површина на кojoj је утврђено да се ради o гeнeтскoj мoдификoвaнoj сojи износи око 31хектар при чему се највећи број парцела налази у Maчвaнскoм, Јужнобачком и Сремском округу.

Тада је речено да ће након идентификације парцела у службама катастра и утврђивања ко су власници односно корисници ових парцела, парцеле под ГМО сојом бити уништене, а против власника или корисника тих парцела фитосанитарна инспекција покренути поступак код надлежних судова.

Проблем је утолико озбиљнији што су казне прекршајне и износе од симболичних 30 до 50.000 динара за физичко лице и 500.000 до 3 милиона динара за правно лице, што је недовољно за тако велике негативне последице које ГМ семе изазива на пољу заштите животне средине као и на пољу озбиљног нарушавања здравља људи и животиња, конзумирањем хране добијене из ГМ соје. Подсећам да се генетска модификација врши и на другим културама намењених људској исхрани и исхрани стоке као што су кукуруз, пшеница, парадајз, а да за то немамо никакве податке.

Закон о ГМО мора да се мења у правцу пооштравања казни са прекршајних на кривичне, а капацитети фитосанитарних и трговинских инспекција морају да буду
и до неколико пута повећани да бисмо заиста заштитили здравствену, економску и прехрамбену безбедност земље.

Мене обавезују гласови свих оних грађана који су против ГМО, а њих је преко 70% у Србији. Верујем да би овај проценат био значајно већи да људи уопште знају шта је ГМО. Очито је да Расим Љајић има обавезу према страним мултинационалним компанијама које продају ГМО производе и за чије интересе он лобира у Влади Републике Србије.

Сада када смо ухватили једног министра у лобирању за слободан увоз ГМО – он не зна како да се извуче из тога. Неће се ни извући – ово мора да заврши Љајићевом оставком и падом Владе ако заиста намеравају да уведу ГМО производе у Србију без народног изјашњавања. Када су већ толико уверени у исправност својих ставова зашто не распишу референдум и питају народ шта мисли о томе?

Ако Расим Љајић не брине о здрављу своје деце, ја сам као одговоран српски политичар обавезан да бринем о здрављу и његове деце.

Аутор текста је Председник Српског покрета Двери
Бошко Обрадовић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*