Božićna liturgija u Prištini prvi put od 1999.

0

Prvi radosni pozdrav „Mir Božji Hristos se rodi“ na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božica iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je rano jutros u ovaj hram i uneo badnjak uz pevanje božicnih tropara.

Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božić služen u hramu i da su se u njemu čule božicne pesme.

Episkop Teodosije je u Hram Hrista Spasa došao u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i vernika. Nakon unošenja badnjaka i službe u oltaru nezavršene crkve episkop je poručio da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od greha i straha i smrti.

„Došli smo u Hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo ‘Hristos se rodi’ u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mučenickom hramu. Hramu koji su neki zatvorili i zaključali da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu“, rekao je episkop Teodosije.

On je dodao da današnji pozdrav Hristos se rodi iz Hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, jer podseca da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije

„Ne smemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju na kojoj živimo“, kazao je Teodosije.

Hram u Prištini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još uvek nepoznati počinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zaključao crkvu.

Jutros su u Prištinu došli i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević.

„Na ovo božićno jutro šaljemo poruku mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanaca, isto kao što ih više nema ovom hramu“, rekao je Dejan Pavićević.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.

„Želimo da živimo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da nećemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve“, rekao je Stojanović.

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*