Клан Рамуша и Даута Харадинаја су ГОСПОДАРИ КОСОВА

Браћа Рамуш и Даут Харадинај, осим што су осумњичени за ратне злочине, доводе се у везу с исламистичким терористичким организацијама, а означени су као предводници моћног криминалног клана.

0
Клан Харадинај из села Глоговац један је од три најмоћнија на Косову и Метохији која су међусобно поделили територије. Они су главни у области Дукађини (Метохија), док је за област Дренице надлежан Хашим Тачи, а Лаб контролише група одана Рустему Мустафи – Ремију.
Srpsko pravosuđe došlo je do dokaza koji ukazuju na odgovornost Ramuša Haradinaja za ratne zločine na Kosovu, a koji nisu bili poznati Međunarodnom sudu u Hagu

Рамуш Харадинај (49), који је био косовски премијер и оснивач странке АБК, вођа је клана, а његов брат Даут (39) звани Цуфи (Обогаљени) први је до њега, као што је био и у ОВК током сукоба деведесетих. Даут се недавно јавно запретио да „на Косову неће више бити Срба уколико његов брат буде изручен Србији“. Рамуш Харадинај је, иначе, по потерници за ратне злочине задржан од јануара у Француској и суд у Колмару одлучиће да ли ће бити испоручен Србији.

Својевремено је Рамуш организовао демонстрације, чак и напад на затвор у Дубрави када је због сумњи за криминал Даута притворио КФОР. Сумња се да је Даут учествовао у застрашивању и убијању сведока док је Рамуш био у Хашком трибуналу.

Од шесторо браће још је жив најмлађи Фрасер. Два брата Шкељзен и Љуан убијени су током сукоба на Косову, као високорангирани у терористичкој ОВК. Енвера Харадинаја убили су непознати нападачи априла 2005. у сачекуши у близини села Раушић, код Пећи.

Криминал

Метохијска криминална група, како још зову клан Харадинај, усмерена је, према налазима БИА, на „илегалну трговину оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем албанског становништва“.

– Кријумчарена роба се дистрибуира у Македонију, југ Србије, Рашку област, те у Црну Гору, коришћењем путног правца Пећ, Кула, Рожаје. С обзиром на блиске везе Рамуша Харадинаја са борцима бивше ОВК, који су, након њене демилитаризације, прешли у КЗК и КПС, у могућности је да индиректно остварује контролу над границом према наведеним подручјима, као и криминалним и терористичким активностима на овом терену – закључује се у извештају БИА.

Ramuš Haradinaj napao je ruske vojnike koji su 2000. bili stacionirani u blizini sela Mušotište, ali je brzo savladan

Кланови Харадинај и Тачи ослањају се на породицу Екрема Луке и њихове везе с албансјком мафијом.

Породица Кељменди, коју предводи Насер, у блиској је вези са Харадинајевима и „контролише шверц дроге и нафте, трговину људима, као и прање новца на подручју Пећи“.

Такође Хардинајеви су повезани са кланом Бабаљија који делује на подручју Ђаковице и „бави се кријумчарењем бензина из Албаније, те илегалном трговином наркотицима“.

Према подацима Интерпола, чак 65 одсто хероина на светско тржиште иде преко КиМ, док на европско тржиште преко јужне српске покрајине стиже 90 одсто хероина. Породица Харадинај је била у сукобу са породицом Мусај из Стреоца. Сукоб је избио јер су Мусаји подржавали ФАРК Ибрахима Ругове, као и због трговине оружјем и дрогом. У сукобу је убијен Синан Мусаја, а рањен је Рамуш Харадинај.

Везе с Ал Каидом

Амерички Стејт департмент је 26. јуна 2001. ставио Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији, а последњи пут је провераван 2015, када му је име остало на листи.

Браћа Харадинај су директно повезана с Ал Каидом. Осама бин Ладен, према налазима неколико тајних служби међу којима и БИА, боравио је у Албанији, као гост тадашњег председника Салија Берише. Поред њих двојице, том састанку су присуствовали Башким Газидеда, бивши шеф тајне полиције Албаније, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. После тог састанка формирано је више ћелија Ал Каиде у Албанији и јужној српској покрајини. Даут Харадинај је, према истим подацима, испред команде Косовског заштитног корпуса (КЗК) био задужен за координацију рада с Ал Каидом.

– У том својству, октобра 2001. у Софији је организовао састанак са Мухамедом ал Завахиријем, братом идејног вође Ал Каиде Ајмана ал Завахирија – наводи се у извештају БИА.

Daut Haradinaj

Даут је преко КЗК организовао снабедевање и опремом ОНА, касније АНА, у западној Македонији. Прво је ОНА стављена на међународну листу терористичких организацији, па је формирана АНА од истих припадника. Српске и македонске службе сумњају да је Даут Харадинај један од организатора последњих великих сукоба у Македонији маја 2015.

Тероризам

Средином 1997. године Рамуш је илегално ушао на КиМ заједно са браћом Даутом и Шкељзеном. Он је 1989. емигрирао из Србије у Швајцарску, где је радио као избацивач, а онда је отишао у Легију странаца, где је 1996 завршио дивезантску обуку.

Са браћом је на КиМ организовао нападе на полицијско одељење у селу Рзнић, код Дечана, и селу Поношевац, код Ђаковице, као и на избегличка насеља у Јунику и Бабалољу.

Почетком 1998. у Глођанима формирао је диверзантско-терористичку групу која је нападала и застрашивала Србе и Албанаце лојалне Србији. Ова група је предвођена браћом Харадинај у марту 1998. извршила први напад у којем је било жртава. Напали су полицијску патролу у селу Глођане, у којем је убијен полицајац Миодраг Отовић.

Под руководством Рамуша Харадинаја, „Црни орлови“ којима је непосредно командовао Идриз Баљај Тогер киднаповали су и на свиреп начин убили најмање 73 цивила. Велики број тела је пронађен у каналу код Радоњичког језера и у сеоским бунарима у Дечанима. Жртве су убијане и зверски мучене у импровизованом затвору у Глођанима. Након сукоба када је формиран КЗК, Рамуш је био заменик команданта Агима Чекуа који је пре тога био командант ОВК.

Вук З. ЦВИЈИЋ, БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*