Брамерц: Казнити Шешеља или ново суђење

0

Хашко тужилаштво поднело жалбу на ослобађајућу пресуду изречену лидеру радикала. Тврди да је првостепено веће имало пропусте. Поступак може да траје две године

Тужилаштво Хашког трибунала поднело је жалбу на ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу, у којој тражи да лидер радикала буде проглашен кривим и осуђен, или да се наложи понављање суђења.

Међутим, како „Новости“ сазнају, епилог овог жалбеног поступка могао би да буде познат тек за две године. Толико, тврде добри познаваоци рада суда у Хагу, у просеку траје одлучивање у оваквим случајевима.

Главни хашки тужилац Серж Брамерц је у жалбеном поднеску детаљно указао на, како је навео, пропусте већине чланова из првостепеног судског већа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду крајем марта ове године.

У жалби, која је написана на 100 страна уз додатне анексе, Тужилаштво истиче да је првостепено веће судије Жан-Kлода Антоанетија погрешно утврдило чињенично стање, јер није закључило да Шешељеви говори представљају физичко извршење прогона, депортације и присилног премештања.

Тужилаштво сматра да Жалбено веће треба да усвоји доказе тужилаштва и Шешеља осуди за злочине против човечности, затим за заједнички злочиначки подухват ка Хрватској и БиХ, јер сматра да је он допринео том подухвату регрутујући заједно за својом странком добровољце за ратиште.

Тужилаштво у жалби тврди да је Шешељ делио злочиначку намеру са осталим члановима заједничног злочиначког подухвата, посебно са Милошевићем, Kараџићем, Станишићем, Симатовићем, Арканом, Kадијевићем, Хаџићем и Младићем, те да за то има довољно доказа.

– Уколико пак Жалбено веће заузме став да анализа целог првостепеног поступка кроз списе предмета, а без непосредног саслушања сведока, неће бити довољна да омогући да се оптужени прогласи кривим и осуди, онда треба да наложи понављање суђења – сматра Брамерц.

Судско веће Хашког трибунала изрекло је 31. марта ослобађајућу пресуду председнику СРС по свих девет тачака оптужнице, која га је теретила да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине. Тужилаштво је тражило да се Шешељ осуди на казну од 28 година затвора.

Адвокат Тома Фила, каже за „Новости“ да после Брамерцовог очекиваног потеза сада треба да буде формирано Жалбено веће:

– Њега ће чинити пет судија, од којих сваки има од 20.000 до 30.000 евра разлога месечно да не жури са доношењем коначне одлуке. Моја процена је да се она неће знати још најмање две године.

У Хашком суду нам је речено да је жалбени поступак у надлежности Механизма за међународне кривичне судове, који је Савет безбедности, основао са задатком да преузме функције судова за бившу Југославију и Руанду. У Механизму за „Новости“ кажу да Шешељ има рок од 80 дана од пријема пресуде или жалбе да поднесе свој поднесак, на који Тужилаштво може да реплицира у року од две недеље. Тек након тога, Жалбено веће заказаће жалбени претрес.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*