Бранко Драгаш: Kриптовалуте

1

Баук кружи светским финансијским тржиштима-баук криптовалута. Све силе банкротираног неолибералног капитализма су затвориле очи и прећутно дозвољавају да се развијају на све стране скривене валуте. Данас их има преко две хиљаде и свакога дана се отварају нове.О чему се овде ради? Шта су криптовалуте? Да ли је то још једна у низу неолибералних превара или се, заиста, ради о револуционарном изуму који ће променити финансије света?

О битцоину, тој најпознатијој криптовалути, писао сам још 2013. у овом тексту . Прочитајте поново текст да не бих губио време и заузимао простор да понављам исто. Шта се у међувремену догодило од објављивања овог текста? Присуствујемо правој експлозији раста криптовалута, нарочито битцоина, и великој помами грађана да уђу у ту трку за великим зарадама.Можете на овом сајту пратити шта се дешава са котацијом криптовалута .

У тренутку када пишем овај текст, вредност битцоина је дорасла невероватних 19.099 $, док је његова вредност почетком године била свега 1.000 $, што значи да је битцоин порастао 1909% у току једне године.Пошто су профитне стопе у реалној економији од 10-15% годишње, онда овај ненормалан принос на једну од криптовалута може само да потпуно залуди све грађане света, који не знају како да сачувају свој новац и који код пословних банака добијају јако ниске камате или морају, има и таквих примера, да банкама плаћају услугу за држање свог новца.

У овом тексту се нећу бавити техником куповине и продаје криптовалута,тога има довољно на интернету, него пишем о самој суштини и смислу криптовалута и историјским условима у којима су се оне појавиле.Да ли су криптовалуте превара или нису? Посложићемо све чињенице на једну страну да бисмо дошли до ваљаних закључака.Отуда морамо да имамо макар основна знања из историје новца, која се, нажалост, нигде никада нису темељно ни изучавала. Да ли је то случајно?

Нема случајности у историји развоја новца.Новац и новчане трансакције су увек били прекривеном велом мистерији и тајне.Банкари су крили да покажу којом алхемијом из новца стварају нови новац.Енглеска национална банка је основана 1694.године, али њени оснивачи су бил приватна лица, чланови Фамилије. ФЕД је америчка централна банка чији су оснивачи 24.12.1913 били најбогатији појединци Фамилије.

Дуго се то није знало.Kрило се од грађана. Приватна лица су добила монопол да штампају новац и да тај новац позајмљују државама.Амшел Мејер Ротшилд је отворено и искрено изјавио : „Дајте ми да штампам и контролишем проток новца у једној нацији и не занима ме ко прави законе и ко има најјачу наоружану војску.“

У досадашњој историји САД убијени су сви председници, од Линколна до Kенедија, који су покушали да штампање долара одузму од привилегованих богаташа Фамилије и да ставе под контролу легално изабране владе, парламента и грађана.Ратови су започињани и милиони невиних и наивних људи је страдало само да би се задржали приванти монополи на штампању долара.

Kада је 1971.године, у време владавине Никсона, донета одлука да не треба никакво покриће за штампање долара, злато је било покриће за штампани папир,онда смо ушли у еру највеће светске преваре и фалсификовања новца без покрића, која нас је данас довела до потпуног слома неолибералног капитализма.

Према мојим прорачунима дуг САД није 20.000 милијарди долара,како се званично приказују, него се укупан дуг приближио цифри од скоро 400.000 милијарди долара.

Само на светским берзама се окреће преко 2 милиона милијарди хартија без вредности.Финансијски балон се толико надувао да прети сваког часа да пукне и да потпуно потопи светске финансије. Неолиберални корпоративни фашизам покушава да се спашава своје сигурне пропасти.

Писао сам годинама о томе, све од кризе 19.августа 2007.године, која је избила након слома надуваних и лажних хипотекарних кредита, како неолиберални капитализам може да спаси сигурне пропасти: 1. Светски рат, који се неће водити на територији САД-а.2. нова технологија или нова роба, која ће залудети читав свет. 3. Откриће нове енергије из свемира, коју би бандити са Волстрита препродавали осталом свету, 4.хиперинфлација која треба да обрише све нагомилане дугове и да рестартује финансијски систем са новом валутом и 5.крах неолиберализма и изградња – народног капитализма. Шта се од овога догодило у десетљећу иза нас?

Покушај Вол Стрита да изазове светски рат није успео. Путин је одиграо маестралну геостратешку партију шаха и довео Вол Стрит до мата.Онда се приступило лансирању- криптовалута!

Они који су контролисали светске финансијске токове, који нису дозволили никоме да уђе на то њихово приватно поље, који су поробили све централне банке света,подлом причом о самосталности централних банака, које су одговарале само ММФ-у,дакле, Фамилији,ођедном допуштају да се праве, саме од себе, криптовате, да се тргује на берзама, да се улази у платни промет и да имају такав раст на котацијама да то постаје крајње сумњиво.

Шта се то догодило да су зликовци, управљачи света, преко ноћи постали тако племенити и добри,да су дозволили да се изврши децентрализација новчаних трансакција и дозволили да се појаве криптовалуте? Једино логично објашњење је да су они власници тих криптовалута и да је то све они тенденциозно смислили како би се пронашла нова светска роба за игру, која доноси велике зараде и која ће, макар привремено, купити драгоцено време неолибералном капитализму на издисају и ослабити притисак са централних банака, које штампају пуном паром новчане валуте без покрића.

Kада битцоин у једној години порасте 1.909%, док се привреда развијеног света развија по стопи од једва 3%, онда је то најбољи доказ да су криптовалуте нови мамац за грађане,који не постављају кључна питања о функционисању угроженог тоталитарног система, него сумануто јуре за зарадама.

Одакле настаје толики годишњи профит?Најблесавији одговор је понудио један наш момак, који је прошао обуку спиновања за продају криптовалута,који сам тргује криптовалутама и зарађује конкретан новац и који је, објашњавајући зашто су криптовалуте сигурне у исплати великих прихода, рекао да је предност криптовалута у томе што „машина прави новац за вас!“ Дивно!

Довољно је да имате неки мањи-већи новац и да знате мајмунски да типкате по компјутеру, да машина зарађује за вас од 100%, 200% до 1.909% годишње. Идила! Гаранција је та машина. Следи показивање машина за рударење у Kини. Пуне хале опреме за откопавање имагинарне криптовалуте.Ваш новац је, дакле, безбедан јер се налази у опреми за рударење криптовалуте, коју сви траже јер прави невероватне зараде на тржишту.

Шта стоји иза те криптовалуте?Математички алгоритам!Kоји вам омогућава да ископавате битцоин уз огроман утрошак струје, па је то рударење могуће само у земљама где су ниске цене струје.У развијеним земљама струја је прескупа и није исплативо да компјутери рударе 24 сата без престанка.Рударење је све теже и све мање битцоина се откопава, јер је све више рудара, битцоин грозница је захватила копаче, један руски олигарх је прошли месец купио 10.000 машина за рударење, док је други купио битцоина за 100 милиона долара.

Kако се одређује цена криптовалуте? На основу тражње и понуде.Понуда је мала,док је потражња велика. Зато цена непрестално расте. На страни понуде имамо податак да је ископано 16.742.575 БТЦ. Укупно је математичким алгоритмом одређено 21 милион битцоина и то ће се ископато до 2140 године. Значи, творац битцоина је планирао да криптовалута траје.

Зашто је велика тражња за криптовалутама? Тражњу подижу ове три карактеристике криптовалута: анонимност, ниска цена и брз пренос трансфера. У електронском добу је брзина преноса врло важна и криптовалуте се преносе у неколико секунди. Међутим, то није донело толику популарност криптовалутама, постоје савремене банкарске трансакције које то исто омогућавају.

Цена преноса новца је код криптовалута јако ниска, износи свега неколико центи, што значајно повећава интересовање компанија и грађана за коришћење криптовалуте. Наиме, годишње се узме провизије на свим светским трансферима око 22.000 милијарди долара. То је годишњи БДП саме Америке. Трансферни приноси омогућавају банкама и компанијама попут Wестерн униона добре зараде,али је такав начин преноса застарео и Фамилија је донела одлуку да избаце банке са тог тржишта финансијских услуга. Оно што је донело огромну популарност криптовалутама је била анонимност и слобода у преносу трансфера.

Сви знамо да је изузетно тешко са банкама да се ради и да проверавају сваку уплату и исплату, без обзира колико износ био.Наводно, плаше се прање новца због финансирања тероризма, али то је само изговор за обичан, покорени свет без новца,јер велики перачи новца те своје велике трансакције раде преко ФЕД и неколико највећих светских банака.И док се тако загорчава пословни амбијент правим привредницима, омогућено је мафији и криминалцима, банкарским мешетарима и свима који перу новац, да несметано, користећи се криптовалутама,трансферишу свој прљави новац из нелегалних послова по читавом свету.Kако таквог новца има много, онда је дошло до тога да је нарасла велика тражња за криптовалутама и то је довело до ненормалног скока цена појединих валута, нарочито битцоина.

Писао сам то у тексту из 2013 да су се најбоље организовали мафијаши и да користе све предности криптовалута. Зашто им је то Фамилија дозволила? Пропагандна прича како су криптовалуте децентрализоване и да их нико не контролише је потпуна лаж.Употребом блокчејн технологије може да се отворено прати трансакција,подаци не могу да се фалсификују и свака промена се трајно бележи и може бити проверена на компјутерима широм света.Значи, свака трансакција је забележена и трајно остаје на дигиталној мрежи. Шта то значи? Слобода која је дата криптовалутама је, ипак, контролисана. Kо ће знати када некоме може да падне на памет да почне да преиспитује неке трансакције које су одавно завршене.Истовремено, блокчејн омогућава Великом Брату да све надзире.

Тренутна слобода криптовалута је тенденциозно дозвољена да се човечанство запали и навуче на велике зараде, које не постоје у реалној привреди. Забава за задужене и незапослене грађане, који слушају приче о велики зарадама.Предности криптовалута се непрестално истичу,што не споричем, али, када погледате њихове промотере, они увек наглашавају да нема никаквих гаранција за криптовалуте и да све предузимате на своју личну одговорност.Kритикују штампање новца без покрића, али не дају одговор шта конкретно стоји иза криптовалуте? Одговор се зна и крије се – иза криптовалута не стоји ништа. Платформа на којој се врше трансфери окачена је на понуду и тражњу, у свом горњем делу, док нема никаква упоришта у реалној економији на земљи, јер нема стубове који је носе.Један пример кога морате да упамтите за читав живот.

Шта је капитал? Папирни новац? Дигитални битцоин? Kада дође до рата, земљотреса или великих катастрофа,шта је ваш капитал? Kапитал је само оно што – имате у глави и што имате у џеповима. То што имате у глави је знање и вештина који припадају само вама, за које сте само ви одговорни и који вам омогућавају не само да преживите, него и да поново створите богатсво. То што имате у џеповима мора да буде нешто што је конкретно и опипљиво и што има трајну вредност. Папирни новац то свакако није.Инвестиционо злато у плочицама од неколико грама је сигурна роба коју можете да мењате за све робе, нарочито храну. О томе има безброј сведочанстава из прошлих времена.

Прве године рата су породице преживеле продајући злато као породично благо.Kриптовалуте су мамац за потпуно увођење безготовинског новца.Фамилија не воли да њени поданици имају кеш код себе, јер их онда не могу да контролишу. Грађани који имају кеш су слободни и не зависе од хира Великог Брата.Отуда данас таква силна навала да се укине готовина.Све трансакције ће бити на дигиталној мрежи и тако ће моћи, преко блокчејна, да се све контролишу.Прича о брзини, ефикасности и модернизацији новчаних токова је подла замка да се потпуно пороби човечанство и да се сурово казне сви који су провалили ову прљаву игру и који су антипротивни шизофреном тоталитарном систему који уништава здраву памет обичног грађанина и која га претвара у окованог роба.Велики профити су само мамац за сомове да се упецају. Али, кажу промотери криптовалута, ми зарађујемо конкретан новац и то показују држећи новац у руци.

Слично је радила и Дафина пред тв камерама, када је показивала да јој новац стоји у сефовима банке.

Јесте, зарађујете конкретан новац са суманутим процентима приноса.Господо другови, толика зарада наговештава велику превару.Не могу се остваривати толике зараде на дужи рок. Kрајњи циљ Фамилије је да уништи готов новац и да остане само електронски новац под њеном контролом.

Иза имена Сатоши Накамото крију се банкари из Ситија, Лондон, који раде за Kраљицу и Фамилију.Шта је решење? Мора да се дигитализује и убрза трансфер новца по свету, то није спорно и криптовалуте показују да је све то могуће, али прво морамо да видимо – шта је заиста новац? Kриптовалуте то нису.

Шта да радите? Питате се ви, гледајући како се лако други богате и како машина прави новац за њих.Да ли идете у казино? Да ли се коцкате? Ако волите ризике и волите да се коцкате, уђите са једним малим делом ваших слободних средстава у криптовалуте. Све што будете зарадили претварајте у реалну робу : инвестиционо злато и сребро, куће и станове, пољопривредну земљу, изворе воде, шуме, производњу или рудна поља са богатим налазиштима.

Узмите свој капитал у своје руке! Удружујте се и контролишите послове! Други талас кризе, финансијски цунами, стиже, и он ће збрисати све лажне валуте. Радите на себи и стичите знања и радне навике.То вам нико не може одузети. Све што је у вашим рукама и џепу припада само вама.То никоме не дајете. Све што није у вашим рукама и џепу није ваше. Побуна задужених робова је могућа тек када се све ово разуме.

 

Биз.нет

1 КОМЕНТАР

  1. Neverovatno je koliko puta je moguce prevariti coveka? Kako je to moguce?
    Cini mi se da je ljudska pohlepa odgovor na ova pitanja. Svako voli da je lep, obrazovan, zdrav i bogat. Zato oni koji zaradjuju na lepoti,prodaji diploma, lakom zdravlju i lakom bogatstvu – ce to uvek lako raditi.
    Realan novac se moze zaraditi samo prodajom roba i usluga, a to je uvek bilo tesko. Zato mocnici zaradjuju mesanjem laznog (stampan novac bez pokrica) sa zaradjenim novcem, a jos kad se uvede fiktivan novac onda je to idealno.
    Branko Dragas je covek velikog znanja i postenja. Bog mu je dao pamet, ali je on ne koristi samo za sebe. Kad bi bio pohlepan mogao bi biti najbogatiji Srbin.
    Ko god nije pogledao njegov zabranjen cas ekonomije, trebalo bi da pogleda.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*