Branko PAVLOVIĆ: Kraj EU na vidiku

0

Slušam ovih dana na raznim stranim medijima kako je stanje u EU zaista teško, ali da sve još može na dobro da izađe. Tako su otprilike visoki oficiri Nemačke u aprilu i maju 1945. ubeđivali Nemce da kontraofanziva koja će odbaciti Crvenu armiju na istok, daleko iza Moskve, samo što nije počela. Znamo kako se to završilo.

 i naročito evrozone su zaista veliki i na političkoj sceni to danas izgleda ovako:

Portugalija – na vlasti su snage koje se protive nemačkom ekonomskom konceptu,

Španija – politički potpuno podeljena, sa manjinskom vladom posle dva uzastopna glasanja bez jasnog pobednika, između onih koji su za i onih koji su protiv ekonomskog političkog koncepta Nemačke,

Italija – na vlasti politička garnitura koja u osnovi podržava Nemačku, ali sa ubedljivom većinom građana koji su izrazito protiv evrozone i više protiv EU nego Britanci pre referenduma,

Grčka – sa sve jačim protivljenjem Nemačkoj,

Mađarska – sa vladom koja neće da čuje o daljoj centralizaciji EU,

Poljska – isto kao i Mađarska sa potpunim kršenjem na unutrašnjem planu svih vrednosti EU,

Austrija – sa Hoferom koji je za milimetar izgubio predsedničke izbore, ali sa odličnim izgledima da dobije parlamentarne, dakle u najmanju ruku sa polovinom građana koji su protiv ovakve EU, a za neko dalje jačanje Brisela neće ni da čuju,

Holandija – sa prvi put ozbiljnim šansama da anti-EU političke opcije formiraju vladu,

Danska – isto kao Holandija uz nedvosmisleno opredeljenje većine da nikakvo jačanje Brisela ne dolazi u obzir,

Francuska – sa apsolutnim odbijanjem većine političkih snaga da se jača Brisel, uz veliku šansu da na predsedničkim izborima pobedi Le Pen koja je izrazito protiv evrozone i veoma skeptična prema EU, uz jasan stav o izlasku iz NATO-a,

Nemačka – sa narastajućom Alternativom za Nemačku koja je protiv evrozone i apsolutno protiv jačanja Brisela i sve jačom komunističkom partijom koja je protiv ekonomske politike Nemačke.

Pa kako će to „ipak biti sve u redu“? Tako što „ekstremisti“ neće pobediti na izborima ni u Holandiji, ni u Francuskoj, ni u Nemačkoj? Pa da tako i bude, kakve to ima veze sa pravcem kojim ide EU?

EU je danas u problemu i praktično je neupravljiva organizacija upravo zbog snažnih pritisaka građana i političkih organizacija koje ih predstavljaju da se ili rasformira ili bitno oslabe i Brisel i Evrozona. Na izborima će se samo doći do povećanja i koncentracije tog i takvog nezadovoljstva, čak i ako se ne ostvare pobede. Na drugoj strani, i za Merkelovu je ovakva i EU i evrozona neprihvatljiva, samo što ona hoće dalju centralizaciju u pravcu zajedničke fiskalne politike svih država članica i centralizovanu kontrolu banaka.

Da bi EU opstala, potrebno je da dođe do podrške ovakvoj politici Nemačke, a to je nemoguće. Neki novi mandat u najboljem slučaju može biti samo dodatno mrcvarenje EU i evrozone, nakon čega će sve i formalno biti gotovo.

Za raspad evrozone i EU dovoljni su unutrašnji razlozi, ali evo samo jedna dodatna analiza Trampove tvrdnje da Nemačka manipuliše kursom evra i da zbog toga SAD mogu da joj uvedu sankcije (dodatnu carinu na robu i usluge iz Nemačke).

Evro je od maja 2014. godine u odnosu na dolar pao za 22%. Za potrebe ove rasprave da kažemo oko 20%. Na osnovu toga je roba iz evrozone, čitaj Nemačke, postala 20% jeftinija za sve koji raspolažu velikom količinom dolara, a pre svih su to pored SAD, Kina, cela Južna Amerika, države OPEK-a itd. I Nemačka je ostvarila rekord u 2016. godini u izvozu. Na osnovu čiste manipulacije valutom. Naravno da je i Obama to video, ali je to bio ustupak zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, pa je bilo nužno kompenzovati izgubljeno tržište Nemačkoj. Sada međutim, Tramp ne drži do sankcija Rusiji i neće da trpi konkurenciju Nemačke. A nema privredne grane u kojoj američki i nemački proizvođači nisu direktni konkurenti. Šta bi bilo sa evrozonom ako bi se Nemačka našla pod dodatnim carinama na tržištu SAD i prekidom normalnih ekonomskih odnosa sa Rusijom?

Pa šta ćemo sa ekstremnim islamizmom unutar EU, terorizmom, izbeglicama i migrantima, potpuno različitim privrednim strukturama Francuske i Nemačke za koje nije moguća zajednička monetarna politika, prezaduženošću itd. itd.

I bez svih tih i sličnih problema EU nema i nije odgovor za budućnost. Otuda uopšte nema drugog ishoda osima jedino mogućeg – kraj.

Po tradiciji, kod nas će verovatno taj kraj biti objavljen koju nedelju kasnije. A u nekim intelektualnim krugovima neće nikada. Makar EU ne bilo nigde.

FSKSRB

POSTAVI ODGOVOR

*