Брат и сестра заједно у војничким чизмама (ВИДЕО)

Невена и Иван Грујић из села Лозања код Горњег Милановца одлазе на добровољно служење војног рока. У тој општини није реткост да девојке иду у војску, али ће први пут, у децембарској класи, бити рођени сестра и брат.

1

Вишеструки шампион у спортском риболову, деветнаестогодишњи Иван, штап за пецање замениће пушком.

„Ја мислим да би сваки мушкарац у Србији требало да одслужи војску, тај војни рок, јер то употпуњује његову личност и он постаје зрелији човек“, каже Иван Грујић.

И Иванова четири године старија сестра је одлучила да војни рок одслужи, у техничкој служби. Невена је туристички техничар, али каже да ће можда постати професионални војник.

„Након што сам се пријавила, почела сам мало озбиљније да размишљам, почела сам мало да истражујем, то ми се чак и допало. Сада да прођем ту обуку, па ако онда останем да радим, то би било одлично“, каже Невена Грујић.

Одлука брата и сестре да добровољно служе војни рок има пуну подршку породице у којој се радо прича о војсци. Отац регрута је у армију ишао у старој Југославији.

„Велика је разлика у оно наше време кад смо били, што се каже, у војсци у односу на ово данас, али ја мислим да је то ипак неки животни доживљај“, рекао је Ненад Грујић.

„Мајци је пуно срце, мада је тешко што иду обоје у исто време, али нека послуже као пример другима да крену њиховим стопама“, каже Катарина Грујић.

Песме за војнички испраћај одавно се нису чуле у таковском крају, а не памте се ни испраћаји у задружном дому.

„Свака част, какво весеље. Одавно нисам служио, па 10 година, испраћај у војску“, каже угоститељ Милорад Гачановић.

Невена и Иван Грујић једини су брат и сестра који заједно одлазе на служење војног рока, али у општини Горњи Милановац није реткост да девојке иду у војску.

„Интересовање је у сталном порасту, тако да смо у овој години упутили до сада 14 регрута, а са децембарским роком тај број ће бити 20, од тога седам девојака и 13 младића“, каже Дејан Миловић из центра Министарства одбране за Горњи Милановац.

У милановачком крају су после обуке са оружјем већ неколико девојака постале професионални војници. Можда ће и Грујићи донети такву одлуку, после шест месеци војног рока у Ваљеву.

РТС

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*