Братислав Југовић: Сви председнички кандидати да подрже о(п)станак Косова у Уставу Србије!

0

Београд, 1. децембар 2016 – Уставна преамбула о Косову и Метохији, ни под каквим претњама и уценама, не сме да се мења у процесу најављених промена Устава Србије и то би требало да буде заједнички став свих председничких кандидата, без обзира да ли су из опозиције или владајућих странака – изјавио је Братислав Југовић, потенцијални председнички кандидат и бивши потпредседник Покрета социјалиста.

Југовић сматра да српски парламент не сме да упадне у замку и прихвати било какву промену ове преамбуле, па ни ону која се тренутно, из разних центара моћи, протура као некакво „средње решење“ и по којој би у новом Уставу писало да је „КиМ део Србије који тренутно није под њеном влашћу“.

Само тако бисмо, сматра Југовић, потврдили став из уставне преамбуле да, „полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије…“ – свим државним органима Србије следе припадајуће уставне обавезе да заступају и штите државне интересе Србије на КиМ. Има ли већег интереса, било које светске државе, од очувања граница, културе и језика – пита се Југовић и додаје да чланство у ЕУ не може и не сме бити прече од заштите српског суверенитета и интегритета.

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*