Братислав Живковић: Синђелић за интересе АНБ-а звао четнике на збор 16.10 у ЦГ!

0

Предсједник Четничког покрета Братислав Живковић тврди да је Александар Синђелић два дана пред изборе у Црној Гори нудио новац припадницима тог покрета да дођу у Подгорицу, како би их, како се испоставило касније, намјестио за покушај терористичких напада.

Он је члановима тог покрета, како тврди Живковић, понудио новац да оду у Црну Гору јер се тамо, тога дана, скупљају добровољци који треба да иду на ратиште у Украјину. Живковић каже да су они прозрели његову намјеру, и одбили да иду у Црну Гору, јер знају да се ради о човјеку који је сарадник српске и црногорске тајне полиције. За све ово, Живковић каже да има свједоке који ће пред тужилаштвом јавно посвједочити шта је Синђелић од њих тражио.

Пошто му је план проваљен, додаје наш саговорник, Синђелић је ријешио да ангажује Мирка Паја Велимировића, бившег полицајца, како би направили штету опозицији.

Синђелић је два дана пред изборе у Црној Гори контактирао чланове и ратне ветеране четничког покрета, чији сам предсједник. Обећао је да ће им дати паре и платити путне трошкове, да пођу у недељу, 16. октобра у Црну Гору. Казао им је да се тога дана у Црној Гори окупљају добровољци да иду у Украјину и да ће им добро платити само да оду тамо. То је урадио јер је знао да смо ми већ ишли у Украјину, прије двије године, па је рачунао да ће нам ту причу продати најлакше. Синђелић је мојим пријатљима из покрета рекао и да је већ контактирао неке добровољце из Републике Српске, који ће такође доћи у Црну Гору и да онда сви заједно, са неким људима из Подгорице, да иду у Украјину. Није им помињао никакве нападе по Црној Гори нити упаде у Скупштину или било шта друго. Мене су ти људи одмах контактирали и казали шта им све нуди Синђелић.

Све ми је то у старту било сумњиво јер знам да је Синђелић човјек који ради за полицију и сумњао сам да спрема неку превару. Свим људима које је он контакртирао савјетовао сам да не иду у Црну Гору тог дана јер сам знао да се спрема нека прљава игра. И сви су ме послушали и спремни су да јавно испричају да је Синђелић намјеравао да им подвали да дођу у Црну Гору и да буду похапшени, како би његов и сценарио оних који су све смислили био спроведен у дјело, прича Живковић у исповијести за „Дан“.

План Синђелића је, каже он, био да се четнички покрет ували у његову полицијску игру и да наши људи буду злоупотријебљени.

Пошто је Синђелић још прије десетак година, када је робијао у Спужу, заврбован од стране АНБ-а Црне Горе, знали смо да се ради о подвали и нијесмо отишли у Црну Гору. Пошто му је план са четничким покретом пропао, односно, ми смо га провалили, помоћ је затражио од Мирка Паја Велимировића, бившег полицајца. Тако су, на брзину, скупили неке људе и представили их као чланове четничког покрета, које су послали у Црну Гору и жртвовали их да буду оптужени за тероризам, тврди Живковић.

hapsenje-srba

Сада је, додаје он, свима јасно о каквој прљавој игри је ријеч, и шта је све требао Синђелић да одради за службу.

Ријеч је о човјеку који се лажно представља, а пошто сам знао с ким имам посла, ријешили смо да га раскринкамо до краја. Набавио сам копију његовог извода из књиге рођених и личне карте. Тамо се јасно види да се он не зове Александар, већ да му је право име Саша и ко зна због чега се лажно представља и ко му је рекао да то ради. Такође, ријеч је о особи која је сарадник српске тајне полиције и која је за новац спремна за све прљаве игре. На нашу срећу, није му прошло да нам подвали овај сценарио, али ми је жао људи који су жртвовани, а који немају везе ни са чим. Свима је сада јасно да су тога дана Синђелић и екипа која је смислила тај план хтјели да науде опозицији у Црној Гори, појашњава Живковић.

Синђелић је, наглашава он, прије десетак година већ робијао у Спужу, због крађа и од тада потичу његове везе са службом.
Живковић каже да везе између Синђелића и Братислава Дикића датирају још из 2006. године, у вријеме побуне у нишком затвору, када је он био затвореник.

-У то вријеме је Синђелић служио казну за ситну крађу и преваре, био је тамо кувар и такозвани „тастер“ полиције, казао је Живковић.

csm_aleksandar-sindelic_privatna_arhiva1_6626d4d83f

Према његовим ријечима, Синђелић јавно прича да има 3.000 добровољаца који су му одани и који га слушају.

-Међутим, то је све једна обична лаж и подвала. Тај човјек нема никога, али је спреман да другима подвали и да их гурне у проблем. Сви знају ко је Синђелић и да је то само један пион у рукама тајне полиције, који за њих одрађује послове и покушава да за њихов рачун подмеће лажне афере, наглашава Живковић.

Он се, каже Живковић, свима нудио и говорио да има људе и везе, само да му унапријед дају паре.

Он је за шаку новца спрема да уради шта год му се понуди. Па, јавно се хвалио својим везама у Црној Гори и да је радио тамо за људе из Миловог обезбјеђења. Све то је и документовано и лако провјерљиво, прича Живковић.

У обраћању јавности, након што је објављено да се потражује због спремања терористичких напада, Синђелић је саопштио да је радио у Црној Гори у обезбјеђењу неких људи, „а неки од тих особа су били Милови људи”.

На питање зашто га тужилаштво Црне Горе сумњичи да је био један од организатора покушаја терористичког напада, Синђелић објашњава да је те 2002. године био у обезбјеђењу неких људи у Црној Гори, а неки од тих особа су били и Милови људи.
Када сам схватио да се они баве криминалним радњама, престао сам да радим за њих, иако су они инсистирали да наставим. Могуће да су нешто уклапали и да су ме умијешали у то због моје прошлости, јер сам тамо непожељан, казао је Синђелић.

Слична акција пропала у Русији

Живковић каже да је Синђелић недавно у Русији покушао да спроведе у сличан план као и у Црној Гори, али да је осујећен.

У Ростову је покушао код неких козака да прода причу како има 3.000 наоружаних специјалаца спремних за рат. Наравно, тражио је да му паре дају унапријед. Међутим, они су од њега тражили да одмах позове десет људи да провјере да ли говори истину и он наравно никога није позвао. Провалили су да покушава да их превари, тако да је побјегао главом без обзира. Иначе, он се лажно представља као патриота и човјек који је привржен Русији, а све то ради за новац и по задатку, каже Живковић.

Ратовао у Украјини

Братислав Живковић је предсједник Четничког покрета, а прије двије године боравио је на ратишту у Доњецку, у Украјини. Такође, добитник је одликовања „За повратак Крима“, као и одликовања „Одбрана града Севастопоља“. Прошле године, почетком октобра, Агенција за националну безбједност му је забранила улазак у Црну Гору, на годину дана.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*