Брегзит се ближи: Kо све из ЕУ мами британске банке?

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Многе престонице из ЕУ би хтеле да виде еx-битанске банкаре, али мало која има услове

Kада је један немачки банкар заспао уочи референдума у Великој Британији, није ни сањао да ће одговор бити позитиван. Ујутру га је та вест пробудила и он се одмах запути у канцеларију како би лондонским банкарима упутио позив дођите, Франкфурт Вас чека.

Зашто да не. У граду већ има 200 банака које запошљавају око 60.000 људи и град је етаблирана финансијска престоница. То ће још више бити ако франкфуртска Дојче берза купи Лондонску берзу.

Највећи колачић представља клиринг – посао држања залога између трговаца док се посао на задовољство обе стране не заврши. До сада је 70 одсто тога посла обављано у Лондону и вредност се процењује на 500 миљарди евра. Предности Фракфурта могу увидети и САД и азијске земље, а Немци су већ послали своје људе да их у тим земљама и представе.

Али, Фракфурт има проблема – пре свега са законима о запошљавају и порезима, али и величином. Он је тек десетина Лондона – И по речима упићених у ствари – село. Предности села су мале цене закупа простора. Један берзански службеник у Франкфурту мање плаћа за трособан стан него у Лондону за једнособан. Близина аеродроме је такође предност.

Из Лондона до Даблина се када је погодан дан може стићи за три сата. Исти језик сличан правни систем неке су од предности замене Лондона Даблином. Град је по величини свега петина Лондона, али је зато све на дохват руке и неки људи чак и пешаче до посла.

У Ирској постоји 500 великих међународних финансијских институција и сектор запошљава око 35.000 људи и тај број се повећава. Али проблем представља проналазак правих кадрова, иако је трошак по раднику 30-40 одсто нижи него у Лондону. Исто важи и за квалитетан пословни простор, а цене су у успону. Ништа боља ситуација није и када се ради о становању.

Трећи кандидат је Амстердам , који је познат по финансијским услугама, али иако су прве акције продате управо у овој земљи изгледа да се Холанђанима смучило – па су ограничили годишње бонусе директорима банака.

У Луксенбургу постоји низ мултинационалних банака познатих по банкарској тајни, највећи профит је добио прихватањем ЕУ прописа о паспортингу (трговини акциијама преко границе) што је повећало имовину фондова у држави са 1,6 билиона евра у 2008. на 3,5 билиона евра. Ипак величина и овде представља минус.

Париз. Пре место за одмор банкара под стресом него за рад. Проблем је закуцана 35 часовна недеља, и тешкоћа код отпуштања чак и лоших радника. Да би Милано постао привлачан „Брегзит избеглицама“ неопходно је да се смањи корупција и уведе транспарентност поред најављених улагања у инфраструктуру од 1,5 милијарди евра.

Иако због Брегзита Пољаци у Британији имају проблема, сама пољска престоница може имати и користи. Иако странци котролишу 60 одсто финансијског сектора, Пољска није у Евро зони Варшава још личи на град из времена социјализма. Такав може привући технолошке фирме или рачуновоидствене али не и финансијске.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*