Брисел Америци рекао – доста!

0

Опрез у Москви после објаве ЕУ да је убедила Вашингтон да одустане од дела санкција; Руси највеће наде полажу на немачке интересе

ВЕСТ коју је саопштио председник Европске комисије Жан-Клод Јункер да је ЕУ успела да убеди Вашингтон да одустане од санкција које би штетиле европском бизнису, у Москви није прихваћена еуфорично. Разлог за суздржаност је то што се не ради о укидању санкција, већ је ЕУ обећала Вашингтону да ће са њиме усаглашавати санкције према Русији. Радовати се могу у „Гаспрому“ јер, по свему судећи, Вашингтон неће моћи да убаци свој „чеп“ у нови гасовод испод Балтика.

У Москви су се највеће наде полагале на Немачку, чије је највише руководство, као и представници бизнис елите, јавно негодовало што их Америка тера да купују знатно скупљи њихов гас, уместо јефтинијег руског. Због тога у Русији постоји убеђење да је моћна Америка морала да води рачуна да не уђе у сукоб са немачким бизнисом.

Неспорно је да руски гигант „Гаспром“ има иза себе јак лоби, на челу са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером. Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел је последњих дана више пута изјављивао да ЕУ мора да заштити своје интересе и не дозволи да Вашингтон одређује шта је за Стари континент добро, а шта није.

Немачка жели да се реши проблем у источној Украјини, али Берлин је спреман и хоће да штити своје интересе. И Немачка министарка економије Бригита Циприс је отворено рекла да најновији амерички пакет санкција ствара опасност немачким компанијама које сарађују са Русима.

Жеља Вашингтона да заустави градњу „Северног тока 2“ била је мотивисана не само тиме да се помогне Украјини, него и да се створи шанса америчким компанијама да продају свој гас Старом континенту.

Рационални и штедљиви Немци били су најгласнији противници да им Вашингтон одређује шта ће од кога да купују. Осим тога, у пројекту „Северног тока 2“ су две компаније моћног БАСФ, затим француски „Енжи“, па аустријски ОМВ и британско-холандски „Шел“.

Судећи по најновијим информацијама, победила је руско-немачка група, али прерано је за радост, јер ће Американци заједно са Пољском и три балтичке државе, бивше совјетске републике, настојати да из тог сукоба не изађу поражени. Ако се, ипак, направи „Северни ток 2“, Украјина ће ускоро губити две милијарде долара годишње које је зарађивала на транзиту руског гаса. Цевоводи „Северног тока 1“ и „Северног ток 2“ транспортоваће у Немачку, а затим и друге европске земље, 110 милијарди кубика гаса. Само на транзиту зарађиваће се милијарде евра.

Шта је разлог што је Вашингтон прихватио жељу ЕУ? Американци су очигледно свесни да би могло да почне да пуца јединство са ЕУ која је до сада стојички подносила губитке. То што су Италијани и Холанђани гунђали да имају велике губитке због санкција Вашингтон није много бринуло. Али, кад је своје незадовољство изразила и Немачка, то је добило другу димензију.

ТЕСТ „ТУРСКОГ ТОКА“

За нас је интересантно како ће се распетљавати ситуација са транзитом руског гаса који би стизао „Турским током“. Ваља видети хоће ли Европа дозволити да гас из Турске потече преко Бугарске, до Србије, па на северозапад, или ће се планови годинама развлачити.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*